Diákok Önálló Köztársasága Békésen

Békésen, a Németh László Középiskolai Kollégiumban a diákönkormányzat egy új – Magyarországon, ez eddigi egyetlen ilyen – szerveződési formája működik: a Diákok Önálló Köztársasága (DÖK). Felépítésében tükrözi a Magyar Köztársaság államrendjének szerkezetét. Legmagasabb fórum a parlament, mely nem képviseleti elven működik, hanem tagja a köztársaság minden polgára.

Legmagasabb közjogi méltósága a köztársasági elnök. Két parlamenti ülés között a kormány irányítja a köztársaság működését. A köztársaság tagjai a panaszkezelőkhöz (ombudsmanok) fordulhatnak ügyeikkel. A törvényességre a független bíróság felügyel. Természetesen a köztársaságban minden tisztséget diákpolgár tölt be.

A köztársaság működését 6 fejezetből álló alkotmány szabályozza.

A legfelsőbb hatalom az évente kétszer ülésező parlamenté. A szeptemberi ülésszakon titkos szavazással választanak köztársasági elnököt, meghallgatják a kormány beszámolóját az eltelt időszakról, elfogadják a kormány új programját.

A köztársasági elnök leteszi a hivatali esküt, majd a kormány javaslata alapján kinevezi a főbíróság tagjait. A főbíróság tagjainak eskütétele után kinevezi a panaszkezelő csoport tagjait.

A tavaszi ülésszakon kerül sor az új kormány megválasztására, beiktatására, a kormányprogram elfogadására illetve a leköszönő kormány beszámolójára.

A leköszönő kormány kitüntetéseket adományoz a működés során kiváló munkát végzett diákok számára.

Azok a diákvezetők, akik létrehozták a köztársaságot, az elmúlt tanévben elballagtak, így februárban már egy új csapattal alakult meg az új kormány. Nem okozott gondot a váltás, hiszen lassan hét éve, hogy minden nyáron vezetőképző tábort szerveztünk diákjainknak, ahol felkészítjük őket leendő feladataik ellátására. Szeptemberben megalakult a 30 fős elsős-másodikos „elit” csapat, amely folyamatosan vezetőképzésben részesül, és nyáron tíz napos intenzív gyakorláson vesz részt, így tagjai alkalmassá válnak arra, hogy két éven belül bármilyen tisztség elláthassanak.

Köztársaságunk nem elszigetelt, közel 40 hazai diákönkormányzat, kollégium mellett külföldi partnerekkel is vannak kapcsolataink.

Már dolgozunk a köztársaság továbbfejlesztésén, nemzetközivé tételén: kidolgoztuk egy Magyar-Román Diákunió projektjét, melynek megvalósítását és az unió kikiáltását tervezzük.

Magyarország EU-hoz való csatlakozásával, az EU mintájára, az általunk létrehozandó unió alapja lehet egy nagy európai diákszövetségnek Békés megyei központtal.

Takács János diákönkormányzatot patronáló tanár

Németh László Középiskolai Kollégium

5630 Békés, Petőfi S. u. 7-9.

06-66-411-982

06-66-411-651

nemethl-bekes@netposta.net

buy dapoxetine research chemical

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.