Soproni Tündérfesztivál

Rendező: Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. Gyermek- és Ifjúsági Központja

Kulturális kerete: Soproni Ünnepi Hetek (ennek a gyermekprogramja)

Helyszín: Gyermek- és Ifjúsági Központ – Sopron

Időpont: a Szent Ivánhoz legközelebb eső szombat

Ingyenes, 1 napos, családi rendezvény, amelynek legideálisabb helyszíne az épületet övező ligetes-fás terület, ahol gesztenyék és bükkök adnak árnyékot mindenkinek. Az egyes programelemek helyszínei pavilonokkal egészülnek ki, a programgazdák tündérek és manók – természetesen a nemzetségüknek megfelelő viseletben. A fesztivál látogatói is tündér- vagyhttp://www.parajumpersonline.de/ manóviseletet öltenek Szent Iván és a tündérek tiszteletére. A tündérek és a manók a Kárpát-medence minden tájáról ellátogatnak, ugyanígy az emberek is.

Tündérfesztivál1

Témája: a bennünk élő tündér és manó, illetve a tündéri értékrend felfedezése és megjelenítése önmagunkban, a hétköznapokban, tevékenységeinkbe.

Értékrendje: a játékosság, az alkotóerő, a közösségi és egyedi erények, a hagyománytisztelet, a természetszeretet, környezet- és egészségtudatosság, a tolerancia, a nyitottság, a tehetséggondozás hangsúlyozása, a helyi-térségi egyedi értékek felkutatása és megbecsülése.

Tartalma: előzetesen az úgynevezett „vonulások” alkalmával a szervező tündérek, manók és emberek felvonulnak Sopron utcáin (síppal-dobbal, zászlókkal) hogy hírül adják a Szent Ivánkor esedékes találkozó időpontját. Az utcákon és a játszótereken meg-megállva muzsikaszóval odacsalogatják a gyerekeket, és zászlókat osztogatnak nekik. Az emberek újságaiban megjelentetik parajumpersonline.de a viseletverseny kiírását. Közben a szervező tündérek és manók lázasan készülnek a fesztiválra.

A napján: a színpadi produkciók reggeltől estig gyönyörködtetik a nézőket (emberi fogalmak szerint amatőr és profi művészek egyaránt szerepelnek). A foglalkoztató programok keretében tündérektől és manóktól kapnak tanítást az embergyerekek arról, hogyan kell a természettel, önmagunkkal, egymással harmóniában élni (pl. Csillagösvény, Manolympia, Fáklyás fürkésződés éjjel). A „lődörgős” programok arra valók, hogy nézelődni és játszani lehessen önfeledten (ilyenek pl. a kiállítások, a portékavásár, a fotózkodási helyek, a kívánságfa, a Sárkány tér, a bábszínházak, a gyógyító szeglet, a tündérkonyha, a tündérharcászat, a manóbuszozás, a manó menet.

A délelőtti viseletverseny az egyik legizgalmasabb mozzanat. Tündér- és manó nemzetségek viseletét magukra öltve szállnak nemes versengésbe az emberek – nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is!

Célja: a tündérvilággal való kapcsolatteremtés jelenkori lehetőségeinek kutatása; tudat- és ízlésformálás: tündér nyelven, olyan módon, ahogyan a hétköznapokban nem lehet; a helyi specialitások megmutatása; összefogásra, alkotókedvre, játékra ösztönzés, a soproni identitás erősítése, gazdagítása; tehetséggondozás (nem csak a gyerekeké!); ellenpontozás a játék, a mese nyelvén (a tv-ből, játékiparból ömlő kultúrszemét, az egészségtelen étkezési szokások, a torzult értékrend, életmód és önértékelés vonatkozásában)

Tabuk: műanyag, agresszív, lélekölő játékok, természetellenes ételek-italok (Coca Cola, Fanta, chips stb.), giccsek, profitorientáltság, amerikanizált motívumok (Walt Disney, Barbie, Donald kacsa…)

Erőforrások: kizárólag saját anyagi erőforrás + önkéntes munka + a tündérek és a manók varázsereje.

Fenntarthatóság: gazdasági szempontból: amíg az önerő működik (multik kíméljenek!) társadalmi-kulturális szempontból: amíg a témán belül megtaláljuk a megújulás lehetőségét minőségromlás nélkül spirituális szempontból: amíg a tündérek és a manók bizalmát és szimpátiáját bírjuk.

Farkas Anikó szervező

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

9400 Sopron, Liszt F. u. 1.

www.prokultura.hu

fa@prokultura.hu

20/453-75-60buy clomid online in australia

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.