A férfi szerepe

Utam

„Apa nélküli társadalomban élünk!” Beavatatlan férfi-nemzedékek követik egymást.

A hiányzó örökség: a REND. Pusztította az ipari forradalom, szalagmunka, http://www.examcrowd.com vesztes háborúk, diktatúra. Családfőként eszméltem hiányára, amikor gyerekeimnek át kellett volna adnom: mit jelent felnőttnek lenni. Nem emlékszem rá, hogy nekem elmondták volna. Ez indított a férfiszerepek vizsgálatára. Nem távolból foglalkoztam velük, hanem életemért küzdve. Mögöttem hat éves út van.

Férfiak („együtt”)

Társakkal tettem meg az utat. Nehezen nyíltak meg még egymás között is – „apasebeik” vagy édesanyjuk birtokló szeretete által terhelve. Vágytak a férfiközösségre.

Hogy ne „szedjék szét” a világot. Erőpróbaként – versengve, rontva, összerakva… Hanem, hogy tudjanak szövetkezni.

Fenekedünk („ki vagyok?”)

A fiúk versengenek, harcolnak, sportolnak – szemben a lányokkal, akik rendeznek, díszítenek. A fiúknak szükségük van a határaik megismerésére, küzdelem szüli az önismeretet. Hogy ne akciófilmek, számítógépes játékok élesítsék őket – kaszakő helyett ronggyal simogatva a pengét. Itt meghatározóak az apai minták.

Apa („önmaga helyett”)

Miért menekül az apa? Mert tudása szeletét igényli csak a társadalom. Munkahelyén fogaskerék a gépben. Csak a pénzkereset igazolja létét. De a pénzt nem a közösség javára http://www.examcrowd.com fordítja, nem építi, de rombolja környezetét. Nem közvetít közösségi értékeket.

Férj („a kényelem rabja”)

Az igazi nők elfogadják a világot. Erősebbek és önállóbbak a férfiaknál. Az otthont ők irányítják. A férfi elbizonytalanodik, és afféle férfiszigetet alakít ki, (műhelyt, sufnit) ahol az ő világa érvényesül, s visszavonul. Fáradt, fölöslegesnek érzi magát… És az „Élet Delén” kezdi keresni a szabadságot. „Nem vagy az anyám!” – tolja félre nejét, pedig eddig tőle várta, amit az anyjától kapott. Vagy a feleség un rá apának álcázott pót-gyermekére. És válságba kerülnek a kapcsolatok.

Nagyapák („a hagyomány”)

A nagyapák életerőt és méltóságot adnak a fiataloknak. Nekik nem rivális az unoka. A nagyapai közösség életadó forrás. Ahová be lehet vonni (avatni) a fiúkat. Csak azok a közösségek életképesek, amelyek átadják értékeiket, és azok gyakorlását is számon kérik! Ha nem a nagyapák közlik, mi jó és mi rossz, akkor a fiatalok maguk próbálják eldönteni.

Férfisátrak („apaközösségek”)

Roncsolt közösségek, egyéni menekülési kísérletek jelzik a bajt. A megoldás a férfi-nő szövetség helyreállítása. Közösségépítés, nem önmegvalósítás. Az öregek megszólaltatása, nem félreállításuk. Ezt ajánlja a „férfisátor”. Nem szégyelljük gyengeségünket, sebeinket. Tudjuk, hogy a kudarcok okulásra valók. Keressük nagyapáinkat, gyökereinket, emlékeinket.

Zöldy Pál, Lisztes Gábor

Férfisátor

1039 Budapest, Édes utca 4.

buy dapoxetine europe

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.