Zoopedagógia

azaz környezeti nevelés az állatkertben

Intézményünk az ország egyik legrégebbi, és legnépszerűbb kulturális intézménye és turisztikai attrakciója. A világ egyik legszebb „műemlék állatkertje”. Természetvédelem alatt álló, igényesen gondozott parkjában gyönyörű épületek és műalkotások között az állatok zöme már korszerű bemutatókban él. Az egymilliónál is több látogatót események, játékok, programok, gyermek-létesítmények, oktató- és kiállítótermek, kellemes vendéglátóhelyek várják egész évben.

Zoopedagógia:

A mai modern állatkertek célja olyan természet-megőrzési központok létrehozása, melyekben az oktatás-nevelés, a természetmegőrzés, a faj- és élőhelyvédelem, a kutatás, valamint az állatok megfelelő elhelyezése egyaránt fontos alapfeladat.

A zoopedagógia olyan környezeti nevelési forma, amely az élő gyűjtemények adta lehetőségeket eszközként felhasználva ismerteti meg az élővilágot, és hívja fel a figyelmet a természetes élővilág védelmére.

Feladatai:

– Ismeretterjesztés: állatkerti foglalkozások megtartása, tájékoztatás információs rendszerek, feladatlapok segítségével, kiállítások, filmvetítések, előadások rendezése.

– Szórakoztatva tanítás: etológiai állatbemutatókkal, színielőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, állatkerti játszóházzal, nyári tábor szervezésével, közönségprogramokkal.

– Tolerancia- és empátiaképesség kialakítása a többi élőlénnyel szemben: játékok (drámajáték, mozgásos és összehasonlító játékok, melyek felhívják a figyelmet az állatok képességeire vagy védettségük okaira), irányított állatsimogatás vagy etetés, állatgondozási gyakorlat, terápiás lovagoltatás.

– Ökológiai, környezetvédelmi és állatvédelmi szemléletmód kialakítása: zöld napok rendezvényei, fajmentési programok bemutatása, állatvédelmi vetélkedők, továbbképzések.

A zoopedagógia alapvető eszköze maga az élő állat, amely látható, hallható, szagolható, adott esetben tapintható is, vagyis ebben a nevelési-oktatási formában egyszerre minden érzékszerv működtethető, és motivációs értéke is jóval nagyobb a hagyományos oktatási formáknál. A módszer alapja, hogy mindig a megfigyelésből vezetjük le az ismereteket.

Nagy Irén zoopedagógus

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

06-1-363-3797, 06-1-363-3710, 06-1-363-3891

Fax: 06-1-364-0109

zoobudapest@zoobudapest.com

www.zoobudapest.com

buy dapoxetine tablets

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.