Új lehetőség a szülés-születés körül

Itt csak az írás kivonata olvasható, a teljes anyag letölthető: Eloadas_MGy2005_Uj_lehetoseg_a_szules

A  (MODULE) 2001 tavaszán alakult a várandós és szülő nők támogatása céljából. Úgy gondoljuk, hogy mind az első, mind a többedik szülésre készülődők számára hasznos és értékes tevékenységet folytatunk, ezért szeretnénk tájékoztatást adni szolgáltatásainkról.

KI IS AZ A DÚLA?

A dúla görög eredetű szó, segítő asszonytársat woolrichonline jelent. Olyan, saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának is, ha igényli) a szülés előtt, alatt és után.

A DÚLA…
kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,
tisztában van a szülés természetével,
képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,
segít az anyának és partnerének a WHO útmutatásai és az egészségügyi törvény alapján a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,
a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,
érzelmi támogatást nyújt,
segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,
objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,
elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők közötti kommunikációt,
kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást.
MIT TEHET A DÚLA?

Az egészségügy mai helyzetében és rendszerében a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is. A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, bíztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, casino online mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain. (Lsd. az eddigi tapasztalatokat a végén!) Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért woolrichonline.de aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a koraterhesség időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak egymástól.
MIT NEM TEHET A DÚLA?
A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.
A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában. A dúla nem ajánl az anyának konkrét intézményt vagy orvost.
HOL LEHET TALÁLKOZNI A DÚLÁKKAL?
Szerdánként 15-től 19 óráig Budapesten az Aranytízben, (Bp. V. Arany János u. 10.) az Aktív Szülés Program tanfolyami helyiségében. Ide eljöhet mindenki, aki szeretne megismerkedni a dúlákkal.
A Mérce Egyesület kiadványa, a Születéskalauz ír a dúlák szerepéről, munkájáról (1999-es kiadás: 158. oldal, 2001-es kiadás: 246. és 251. oldal).
KI VEHETI IGÉNYBE A DÚLÁK SEGÍTSÉGÉT?
Mindenki, aki úgy érzi, hogy erre a pluszra szüksége van. Először szülők, többedszer szülők, párjukkal vagy párjuk nélkül szülők.
HOL LEHET DÚLA JELENLÉTÉVEL SZÜLNI?

Az 1998-ban életbe lépett új egészségügyi törvény szerint: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen,…” Eszerint minden más kórházban is van lehetőség a dúlával történő szüléskísérésre, de ahol nincs együttműködés a MODULE és az adott kórház között, ott minden esetben külön megállapodás kérdése, hogy az intézmény elfogadja-e a dúla jelenlétét az adott szülésnél.
EDDIGI TAPASZTALATOK
Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Több, mint kétezer megfigyelést végzett kétféle csoporttal. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoportban dúla is jelen volt a szülésnél. Az eredmény: a dúla által is kísért szüléseknél a vajúdás időtartama 25%-kal lerövidült, a császármetszések száma 50%-kal csökkent, 40%-kal kevesebbszer kellett oxitocint, 30%-kal kevesebbszer fogót, fájdalomcsillapítást, 60%-kal kevesebbszer pedig epidurális érzéstelenítést használni valamint gátmetszést végezni. Meglepő módon dúlák jelenlétében az apák is sokkal aktívabbak voltak, jobban bevonódtak a folyamatba.
A szülést követő első órákban ezek az anyák gyengédebbek voltak újszülöttjükkel, később kevesebb szoptatási gonddal küszködtek, kevésbé voltak aggodalmasak, s a gyermekágyi depresszió is ritkábban fordult elő körükben. Mindez azt mutatta, hogy minél több személyre szabott figyelmet és gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben és könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, annál inkább érezheti kompetensnek magát.
Minden érdeklődőnek szívesen állunk rendelkezésére!
Az Egyesület képviselőinek elérhetősége:
Füzesiné Békés Emőke elnök
Tel:06-70/94-85-481
e-mail: bekese@module.hu
Novák Julianna elnökhelyettes
Tel: 06-74-408-166 vagy: 30/242-00-55
e-mail: juladula@freemail.hu

buy clomid online in australia

június 15, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: Tanulmányok

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.