Teleház

Gyermek- és ifjúsági munka a Bezenyei Gyerekházban

Az 1650 lakosú, Győr-Moson-Sopron megyében, a határ mentén fekvő, horvát nemzetiség által lakott Bezenye (Bizonja, Pallersdorf) tíz éve kezdte meg tudatos munkáját a gyerekekkel és fiatalokkal.

A falu óvodájában és iskolájában minden gyerek tanulja a horvát nyelvet!

A Bezenyei Települési Gyermekönkormányzat (BEGY) létrejöttét kezdeményezők alapgondolata az volt, hogy legyen Bezenyén egy gyermek és ifjúsági szervezet, amely összefogja településünk fiataljait. Teret ad és támogatja a fiatalok által kezdeményezett terveket, programokat, így a gyermekek, a fiatalok önmaguk szervezhetik meg programjaikat, kipróbálhatják és fejleszthetik azokat a képességeiket, melyeket majd felnőttként a mindennapi életben kell alkalmazniuk.

A gyermekönkormányzat kilenc képviselőből és egy polgármesterből áll, akiket a falu 6 és 18 év közötti fiataljai választanak meg önmaguk közül, demokratikus és titkos választások útján.

2001 óta a településhez tartozó Paprétnek külön gyermek- és ifjúsági önkormányzata is van (PAGYI).

Az aktivizáló ifjúsági munka megindítóit igazolja, hogy a gyermekönkormányzat „kiöregedett” tagjai elindították az Európa Klub – Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda szolgáltatásait, példát mutatva arra, hogyan lehet egy kis község ifjúságát mozgósítani önmaga szervezésére.

Az információs iroda segít a fiatalok utazási terveit megvalósítani, munkalehetőségeket kínál, mentálhigiénés szolgálatával készenlétben áll a segítségnyújtásra, pályázati és egyéb tanácsadást nyújt, biztosítja az informatikai eszközök használatát, bármilyen információt megszerez.

A fiatalok itt lehetőséget kapnak arra, hogy problémáikkal barátilag foglalkozzanak önkéntesek, kortárssegítők.

A gyermek és ifjúsági szervezetek működését biztosítani hivatott Alapítvány a Bezenyei Gyermekekért és Fiatalokért tartja fenn a település – leginkább gyerekek által látogatott – teleházait is.

A települési önkormányzat addig tudott ifjúsági referenst foglalkoztatni, míg ehhez – pályázati alapon – támogatást kapott.

Kőrösi Jánosné Tilda

Kőrösi Katalin

Bezenyei Gyereház

9223 Bezenye, Szabadság u. 52/A

06-96-670-006, 06-96-223-235, 06-96-223-481

bezenye@t-online.hu

www.telehaz.hu

generic cialis black 800mg

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.