A Kamaszparlament, mint a demokrácia iskolája

Az Őrhegy Egyesület kezdeményezésére, támogatásával 1996 tavaszán alakult meg Ózd – Kazincbarcika térségében a Kamaszparlament, Magyarország egyetlen olyan ifjúsági szervezete, mely nemcsak nevében, hanem felépítésében és működésében is „parlamentáris”.

A Kamaszparlament küldetése:

Az 1989-es rendszerváltás után Magyarország fiataljai számára is új korszak kezdődött. Ózd – Kazincbarcika térségében a Kamaszparlament keretein belül fő feladatunknak tekintjük, hogy a 10-18 éves diákok ne csak megismerjék, de felelősen gyakorolják a demokrácia adta jogokat és kötelességeket, képviseljék saját korosztályuk érdekeit, olyan programokat szervezzenek, melyek bővíti ismereteiket a világról, felkészítik a fiatalokat a mindennapi életre.

A Kamaszparlament felépítése:

A Kamaszköztársaság tagja lehet minden 10-18 éves diák Ózd – Kazincbarcika térségében, aki részt vesz az évente megtartott választásokon. (A legutolsó választáson mintegy 5300 diák vett részt.) A megválasztott képviselők az alakuló ülésen programbeszéd alapján döntik el, hogy ki legyen a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kormány tagjai.

A következő minisztériumok működnek:

– Külügyminisztérium,

– Környezetvédelmi Minisztérium,

– Kulturális és Oktatásügyi Minisztérium,

– Egészségügyi és Diákjóléti Minisztérium,

– EU-s Ügyekért Felelős Minisztérium,

– Információs Minisztérium,

– Sport- és Játékügyi Minisztérium.

A Kamaszparlament munkáját a tanárokból álló Tanácsadó Testület segíti.

2000. tavaszán alakult meg a Térségi Ifjúsági Fórum (TIF), melynek tagjai a fiatalok mellett az iskolák, önkormányzatok képviselői. A Fórum lehetőséget biztosít, hogy a diákok beszámoljanak elképzeléseikről, problémáikról, közös tervek, programok készüljenek a három oldal együttműködésével.

A Kamaszparlament operatív munkáját az Őrhegy Egyesület irodája segíti, a programok szervezésében, végrehajtásában az iskolák tanárai és diákjai önkéntes alapon vesznek részt.

Farkas Éva programmenedzser

3600 Ózd, Nemzetőr utca 10.

06-48-471-806

06-30-326-1467

orhegy@mail.datanet.hu

cialis black cost

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.