Minden gyerek hozzájusson az Alapozó Terápiához

Minden gyerek hozzájusson az Alapozó Terápiához, ha arra van szüksége…

„Mindörökre felelős vagy azért, akit megszelídítettél”

A gyermeket még születése előtt az anyaméhben érhetik olyan ártalmak, amelyek zavart okozhatnak idegrendszerében. Ennek következtében sérül és/vagy késik a kognitív és pszichomotoros képességek érése, fejlődése.

A kognitív és pszichomotoros fejlesztésre ma hazánkban egy korszerű, idegtudományra épülő fejlesztési stratégia, az Alapozó Terápia is használható. Kifejlesztője Marton-Dévényi Éva neurológus szakorvos, aki Delacato, Fay és Doman philadelphiai neurológusok munkássága nyomán kibővítette a terápiát, melynek alapjai és szemlélete megegyeznek Katona Ferenc neuro-habilitációs módszeréével.

A terápia mindössze 13 éves múltra tekint vissza, azonban a már elért eredmények igazolják a módszer létjogosultságát. A terápia támadáspontja a pro-prioceptív rendszer, a vesztibulo-cerebelláris rendszer, a három lebeny vidéke, a piramidális és extrapiramidális pályarendszer. Az Alapozó Terápia komplexen fejleszti az idegrendszert, a fejlődésben egymásra épülő mozgásmintákkal.

A megfelelő mennyiségű mozgásinger segíti az idegrendszer érési folyamatait, felgyorsítja azzal, hogy átstrukturálja, és új kapcsolatokat épít ki a központi idegrendszerben. A megfigyelések és tapasztalatok nyomán a gyerekek motoros, vizuális, auditív memóriája a speciális (moto-szenzoros) terápia hatására javul, javul a beszélt, olvasott, írott nyelvrendszer elsajátítása, ami a tanulási képességek fejlődését is segíti, mozgásban javul az egyensúly, a téri tájékozódás, kialakul a bizonytalan domonancia.

A terápia hatékonyan alkalmazható a többségi általános iskolákban, részképesség zavarban szenvedő gyerekeknél, valamint a tanulásban akadályozott és a szociálisan nagyon hátrányos helyzetű tanulóknál egyaránt.

Pedagógiai jelentősége: minden területet mozgással fejleszt, nem kényszeríti asztalhoz fejlesztéskor a gyerekeket.

Az Alapozó Terápia társadalmi jelentősége is nagy: azzal, hogy megsegíti az alap kultúrtechnikák (beszéd, olvasás, írás) elsajátítását – könnyebbé válik a társadalomba való beilleszkedés.

A gyermek iskolai pályafutása, pályaválasztása, életpályája lesz sikeresebb, ha hozzájuthat a számára szükséges Alapozó Terápiához…

Csaplár Péterné kuratóriumi elnök

Reménysugár Gyermekeinkért Alapítvány

6087 Dunavecse, Akácfa u. 3.

(06 70) 543-6869

csaplarterez@vipmail.hu

www.csaplarteri.fw.hu

doxycycline for sale

október 18, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.