Gyógyulás lóval, lóháton

A lóval való gyógyítás egy olyan tevékenység, melytől nem várható csoda, de a ló közelében, a ló hátán eltöltött pillanatok, percek mélyen ható sikerélményeket okoznak a lovasnak, melyek hatására boldog pillanatokat él meg az aktív és a passzív lovas egyaránt.

A lóval való kapcsolat jótékony hatásáról, a lóval való kapcsolat fontosságáról már Hippokratész és Galénosz valamint Xenophón is írásokat hagyott ránk.

A mai terápiás lovaglás, gyógylovaglás gyökerei visszavezethetőek az 1930-40-es évekig. Ezekben az időkben német magánklinikákon alkalmazták, mint kedélyállapot-javító terápiát pszichiátriai betegek gyógykezelésére. Majd később idült betegségek gyógyításánál is segítségül hívták a lovat, a gyógylovaglást.

Az elmúlt évtizedekben világszerte meghonosodott ez a gyógymód, melynek ma már nemzetközi szövetsége is van.

Mi is a gyógylovaglás?

A gyógylovaglás egy olyan gyakorlati eredményekkel alátámasztott, gyógyító, fejlesztő, nevelő hatásaiban elismert eljárás, mely különböző sérüléseknél és/vagy fogyatékosságoknál azok következményeinek vagy maguknak az állapotoknak habilitációját és rehabilitációját hivatott ellátni.

A gyógylovaglás három részre osztható:

– hippoterápia,

– gyógypedagógiai lovaglás,

– fogyatékosok sportlovaglása vagyis parasport.

A hippoterápiát a gyógyászatban használjuk, amikor is a ló jármódja kizárólagosan csak lépés lehet. A hippoterápia célcsoportjai: neurológiai, ortopédiai, traumatológiai betegek, egyéni foglalkozásban részesítve.

A gyógypedagógiai lovaglást elsősorban pszichológiai tünetekkel diagnosztizáltaknál, valamint a pedagógiai területen hasznosítjuk. A gyógypedagógiai lovaglás célcsoportjai: a pszichés zavarokban szenvedők, értelmi fogyatékosok, nehezen nevelhető vagy nehezen képezhető gyermekek.

Fogyatékosok sportlovaglása /parasport: átmenet az általános lovas sportba.

Molnárné Szóláth Erzsébet terápiás lovas oktató, elnök

Nagykőrösi Lovas Sportegyesület

2750 Nagykőrös, Vízállás-gátér d. 10.

(53) 351-494

(06 20) 342-3144

nlselovastanya@freemail.hu

cheap cialis black online

október 18, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.