Az Ágyszínház

Néhányan úgy gondoltuk, nincs annál borzasztóbb, mint amikor egy kisgyerek beteg, el kell hagynia otthonát, kórházba kerül. Ezért arra szövetkeztünk, hogy a játék erejével egy kicsit segítsünk a kórházban fekvő gyerekeknek elviselni betegségüket, oldjuk szorongásukat, személyes odafigyelésünkkel megelőzzük a hospitalizációt.

Az Ágyszínház 1991-től folyamatosan működik, több mint száz önkéntes közreműködésével.

Általában kis teamben megyünk egy-egy kórterembe, vegyes felkészültségű animátorokkal. Van, aki a kisebbekhez ért, van, aki a serdülőkhöz, van, aki ügyes kezű, s van, aki szépen énekel, bábozik, körjátékokat tud. Azokkal a gyerekekkel, akik ágyhoz vannak kötve, külön foglalkozunk: beszélgetünk, mesét olvasunk, kártyázunk, bábozunk. Akik nincsenek ágyhoz kötve, játszóházhoz hasonló foglalkozásokon vesznek részt, sor kerül számos manuális játék elkészítésére, társasjátékokra, bábozásra, daltanulásra, körjátékra. Mivel tapasztalataink azt mutatják, hogy ez nagyban elősegíti a kórházban töltött idő elviselését, a kórtermeket is a gyerekekkel közösen díszítjük.

Célunk, hogy minden önkéntes mindig ugyanabban az időben, ugyanarra az osztályra menjen. Úgy tapasztaljuk, egy-egy animátor két évet tud vállalni heti rendszerességgel, utána segíti az alapítvány szervezését, rendezvényeit. Általában azok az emberek állják meg itt a helyüket, akikben nagyon erős a szeretet adása és a szeretet befogadása. Nem függ attól, hogy mennyire iskolázott, hogy milyen szinten felkészült, ha önmagát tudja adni, akkor nyert ügye van.

Jelenleg a következő budapesti kórházakban tevékenykedünk:

I.sz. Gyermekklinika, Heim Pál Gyermekkórház, János Kórház, Budai Gyerekkórház, Madarász Utcai Gyerekkórház, Down Alapítvány Átmeneti és Napközi Otthona.

A tevékenységet folyamatos képzés, ön- és társismereti tréning, rendszeres önelemezés, a tapasztalatok összegyűjtése, szakkönyvtárunk könyvei és videói segítik.

Készítettünk műsoros videokazettákat, melyekben összegyűjtöttük a tapasztalatokat, ötleteket, amelyek segítik az önkéntesek – különösen az újak – munkáját. Az ország kórházaiba juttattunk el kazettákat, azokra a helyekre és időkre, melyeken nem tudunk személyesen jelen lenni.

Módszertani könyveink, foglalkoztató füzeteink biztosítják a gyerekek folyamatos szórakoztatását, ismereteik gyarapítását: a Mesedélután foglalkoztató kiadványunk, és specialitásunk a síkbáb-család, azaz a Mappaszínház, a legkisebb bábszínház, amelyet igyekszünk biztosítani minden animátornak és a kórházi osztályokra.

Évek óta nagy sikerrel rendezzük meg különböző helyeken az Adj 10 percet az életedből! programsorozatunkat, melyeket külső helyszíneken, egészséges családoknak szervezünk.

Újabb kísérletünk az Eszterlánc-csoport, amelyben egészséges kisiskolásokat viszünk a kórházak nehezebb osztályaira, akik műsorral és játékkal kedveskednek beteg társaiknak.

Dr. Baloghné Szemenyei Erzsébet

Gyermekvilág-Ágyszínház Közhasznú Alapítvány

(06 20) 971-0226

szemenyeibetti@axelero.hu

www.agyszinhaz.hu

buy doxycycline uk

október 18, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.