„Mi történik ha baj van?” – a korszerű gyermektraumatológia lehetőségeinek bemutatása

A motorizáció elterjedésével a gyermekbalesetek száma és súlyossága is jelentősen megnőtt. Jelenleg a gyermekkori halálozáshoz és tartós rokkantsághoz vezető leggyakoribb ok a baleset, megelőzve az összes betegséget együttvéve.

Az utóbbi tíz-tizenöt évben a gyermeksérültek kezelésében és utókezelésében ugrásszerű minőségi változás következett be. A korábbi, elsősorban konzervatív töréskezelést kiegészítette a minimálinvazív műtéti technika. Ez a gyermeksérült-ellátás egyéb területén is jelentős húzóerővé vált. Előtérbe került a mielőbbi aktív és passzív gyógytorna fontossága, a térdsérülések arthroscopos vizsgálata, a lágyrész sérülések hyperaktív ellátása, a kézsérültek akut, korrekt vizsgálata és ellátása.

Mindez annak volt köszönhető, hogy rájöttünk, gyermekkorban is létezik a töréskezelésre a gipszrögzítésen kívül egyéb módszer is. Olyan eljárás, amely figyelembe veszi a gyermekek kisebb súlyát, jó csontminőségét, jó törésgyógyulási hajlamát és remodellációs képességét, de nem hagyja figyelmen kívül a sérülés utáni növekedési zavar lehetőségét sem.

De mi ez a minimalinvazív műtéti rögzítés és mi a lényege?

Kis metszéseken keresztül illesztjük helyére és rögzítjük a csontot. A tört darabok helyretétele képerősítő alatt történik, a stabilizálás pedig bőrön át dróttűzéssel, fedett csavarozással, szimmetrikus elsztikus intramedulláris mozgásstabil velőőrsínezéssel (ESIN), vagy külső rögzítővel.

Az implantátumok a makromozgásokat stabilizálják és a törésgyógyuláshoz szükséges mikromozgásokat optimalizálják. Az izületeket és a gyermeket a mozgásban nem akadályozzák.

A törés gipsz és nagy lágyrész feltárás nélküli biztonságos rögzítése lehetővé tette a korai gyógytornát és mobilizálást. Ha a töréshez valamilyen lágyrész károsodás, vagy defektus is társult, ezek további kezelése és zárása is könnyebbé vált a már stabilizált törés mellett. A végtag akár naponta átköthető, vagy a lágyrész-seb műtőben többször revideálható a törés elmozdulásának veszélye nélkül.

Ne feledkezzünk el még valami igen fontos, csak a gyermekekre jellemző problematikáról: a gyermek növekedéséről! Tehát az igényes gyermek-traumatológusnak a sérült ellátásban a negyedik dimenziót, az időt is figyelembe kell vennie.

E legkorszerűbb ellátások alkalmazásának esélyeit a sérült gyerek lehető leggyorsabb szakorvoshoz juttatása mellett nagyban növeli a szakszerű elsősegélynyújtás.

Ezt mindenekelőtt a szülők illetve a gyerekekre felügyelő szakemberek tudják biztosítani. Ezért fontos alapos felkészítésük, aminél már csak a preventív biztonsági szempontok és szabályok megismerése és alkalmazása lenne fontosabb a gyermekek által (is) használt terek tervezői és berendezői, továbbá a gyerekfoglalkozások vezetői részéről.

Dr. Kassai Tamás

Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet Gyermek-traumatológia

1081 Budapest, Fiumei út 17.

06-1-2-99-7700/30503

doxycycline buy

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.