A családon belüli erőszak kezelésével és a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendőri feladatok

Az elmúlt évben egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedett a törvényhozókra a családon belüli erőszakkal kapcsolatosan.

2002. decemberében 20 000 aláírással ellátott petíciót adtak át országos rendőrfőkapitány úrnak, melyben hatékonyabb, eredményesebb rendőri fellépést kértek a családon belüli erőszak eseteiben.

Ezen előzmények, jogi és egyeztető munka után született meg a 13/2003-as ORFK Vezetői Intézkedés, a családon belüli erőszak kezelésére, és az azzal szorosan összefüggő, a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtására.

A hatékony rendőri fellépést külső tényezők – a társadalmi megítélés, a társadalmi összefogás hiánya, a gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányosságai, az információhiány, a jogi szabályozottság hiánya, valamint a bizonyítás objektív nehézségei – és belső tényezők – a konfliktus jellegének, mértékének fel nem ismerése, a nem hatékony helyszíni beavatkozás, a rendőri állomány nem megfelelő érzékenysége, a képzetlenség és a gyakorlatlanság – egyaránt gátolták.

Az Intézkedés tartalmaz közbiztonsági, bűnügyi, bűnmegelőzési, kommunikációs és a gyermekvédelmi törvényből adódó feladatokat.

Az intézkedő rendőr nem hivatott a probléma megoldására, nem kibékítenie kell a feleket, hanem a jogsértést kell megszüntetnie, törvényes eszközei gyors, szakszerű alkalmazásával.

A magánszférában történő intézkedés során úgy kell eljárni, mint más esetekben.

Alapvető jelentőségű, hogy a rendőrök a helyszínen a rend helyreállítása mellet a bántalmazási folyamat megállítása, az áldozatok biztonsága és a bántalmazás későbbi bizonyíthatósága érdekében intézkedjenek.

Az elsődlegesen intézkedő rendőr feladata a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének értesítése, minden esetben, ha kiskorú veszélyeztetettsége állapítható meg, vagy ha a kiskorú a családon belüli erőszakkal kapcsolatban valótlan tényt állít.

Monostoriné Vass Anikó rendőr százados

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály, ifjúságvédelmi főelőadó

1139 Budapest, Teve u. 4-6.

06-1-443-5113

efpeter@intermail.hu

buy doxycycline 100mg

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.