Közösségi Bűnmegelőzési Iroda

Zempléni Közösségi Bűnmegelőzési Modell

A Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége 2000-ben hívta életre a Közösségi Bűnmegelőzési Irodát, dr. Jármy Tibor, a bűnmegelőzés élharcosa vezetésével, akit két kolléga segíti. Az iroda célja a zempléni térség bűnügyi helyzetének javítása, a közbiztonság fokozása, valamint a térségben élő etnikumok békés egymás mellett élésének elősegítése, pályázati források felhasználásával.

A feladataink egyik sarkalatos pontja a bűnmegelőzés. Hiszen a régiónkra különösen rossz közbiztonsági és bűnelkövetési statisztikák jellemzőek. Ezek javítása érdekében dolgoztuk ki az országosan első (ennek következtében a Belügyminisztérium által kísérleti modellé nyilvánított) Zempléni Közösségi Bűnmegelőzési Modellt, amely öt pilléren nyugvó intézményi együttműködés, a polgárok életkörülményeinek jobbítása érdekében.

A számos egymásra épülő programból néhányat megemlítünk:

– Létrehoztuk az önkormányzatnál az Áldozatvédelmi Irodát, amelynek egyre több ellátottja van, s naponta érdeklődők is felkeresik.

– A nagy vonzáskörzetű Erzsébet Kórházzal aláírtuk azt a szándéknyilatkozatot, melynek eredményeképpen Drog-Pont jött létre.

– Megrendeztük a Hegyköz és Bodrogköz polgármestereinek bevonásával a polgárőrök jogi és továbbképzését, különös tekintettel az Európai Unióval kapcsolatos (rendészeti) ismeretanyagra.

– Az ország vezető trénereit felkérve egy hetes előítélet-kezelő tréninget szerveztünk a térség intézményeiben dolgozó azon munkatársak számára akik a roma lakossággal foglalkoznak.

– Tájékoztató kisfilmet készítettünk a betörések megelőzésének lehetőségeiről.

A munkánknak elméleti és gyakorlati jellemzőit foglalja össze Dr. Jármy Tibor Közösség, bűnözés, megelőzés című könyve. Az eddigi munkánknak már jelentős, mérhető eredményei vannak.

Az Időskorúak Gondozási, Bűnmegelőzési Szolgálatával közösen folyamatosan telepítjük az s.o.s. szomszédhívókat, elsősorban egyedül élő, fokozott veszélynek kitett emberek részére.

Az ifjúsági nevelés azon szegmenseit próbáljuk hiánypótló programjainkkal lefedni, melyeket oktatási keretek között nem érintenek az iskolákban. Ilyen programunk például:

– A Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatói szisztematikusan előkészített metodikával a város számos általános iskolájának 7-8. osztályaiban illetve valamennyi középiskolában prevenciós előadásokat tartottak.

– Bűnmegelőzési tábort szerveztünk gyerekeknek a nyári szünidő alatt.

– A tanév kezdetén pedagógusoknak, a megelőzésben érintett intézményvezetőknek workshopot tartottunk. Tervünk összefogni, cselekvésre ösztönözni Zemplén valamennyi közösségi szellemben gondolkodó szereplőjét, saját felelősségi terület kijelölésével.

Dr. Jármy Tibor

Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége

(47) 521-147

zemplenicivilek@freemail.hu

cialis super active plus 20 mg

október 17, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.