Józsefvárosi Védőnői Szolgálat egészségnevelő programjai

A Magyar Védőnői Szolgálat – mely az idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját – célja mindvégig a gyermekek érdekeinek védelme, a családok egészség-nevelése volt. Jelenleg is szerves része a védőnői munkának az egészség-nevelés.

Ezt a feladatot már a nálunk jelentkező kismamáknál kezdjük, kísérjük a megszületett gyermekeket, nemcsak a családban, hanem az óvodában, iskolában tartott egészségnevelő, családi életre nevelő előadásokkal is.

A világ nagyot változott az utóbbi 10-15 évben, ehhez alkalmazkodik a védőnői szakmai protokoll is. A fejlődést segíti a Magyar Védőnők Egyesülete a folyamatosan szervezett felkészítő és továbbképző tanfolyamokkal, amelyek a legújabb ismeretekről, módszerekről nyújtanak korszerű szakmai információkat. Ennek érdekében a Magyar Védőnők Egyesülete sikeres együttműködést folytat számos szakemberrel, akik a kommunikáció, a lélektan, a mentálhigéne, a csecsemők korai fejlesztése, táplálása (kiemelten a szoptatási ismeretek) területén sokat tesznek a védőnők tudásának fejlesztéséért. A védőnők munkájuk során sok szakember segítségét veszik igénybe. Folyamatos kapcsolatban állnak a házi gyermekorvosokkal, háziorvosokkal, szülészekkel, gyógytornászokkal. Együtt dolgoznak a gondozónőkkel, óvónőkkel, pedagógusokkal, a gyermekjóléti szolgálat és a gyermekvédelem szakembereivel.

Ebből a sokrétű munkából szeretném kiemelni a Józsefvárosi Védőnői Szolgálat egészségnevelő programjainak bemutatását. A kerületben évek óta szervezünk kismama klubot. Csak az tud élni az alternatív szülési lehetőségekkel, aki tökéletesen tisztában van vele, mi történik a 9 hónap alatt és szülés közben.

Programunk keretében előadásokat hallanak a kismamák:

– a várandóság alatti testi és szervi változásokról,

– a terhestorna, intimtorna módszereiről, lehetőségeiről,

– étrendi és életmódi tanácsokról,

– hagyományos és alternatív születési módokról,

– a szülés körüli fájdalomcsillapításról,

– a homeopátiának a terhesség, a szülés alatt és a gyermekgyógyászatban való

alkalmazhatóságáról,

– az újszülött fogadására és a szoptatásra való felkészülésről,

– és arról is, mi történik az újszülöttel születés alatt és után.

Folyamatos a baba-mama klub is. Itt a helyes csecsemő, kisded, kisgyermek táplálási elvekről, gondozási, nevelési problémákról beszélünk csoportfoglalkozás keretében. Működik ingyenes terhestorna és baba-mama torna szakember vezetésével. Babamasszázs-tanfolyamot tartunk évente 2-3 alkalommal. Józsefvárosi Családi Egészségnapot szervezünk, melynek szerves része az iskolások számára tartott AIDS-, drog-, fogamzásgátlás-előadás, a mell-önvizsgálat elsajátítása, a prosztata rák megelőzési lehetőségeinek ismertetése.

A felsorolás a teljesség igénye nélkül történt. Kiemelem, hogy minden programunk ingyenes, és erre nagyon büszkék vagyunk.

Buchta Jánosné körzeti védőnő

Józsefvárosi Védőnői Szolgálat

Budapest, 1088 Trefort utca 3.

(1) 338-2398

buchta@level.datanet.hu

cialis super active information

október 17, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.