Dupla Gyermek Program a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán

A Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány közhasznú szervezet, tevékenységét elsősorban budapesti egészségügyi és szociális intézményekben fejti ki, az adott szervezettel együttműködési megállapodást kötve, partnerségi kapcsolatban, rendszeres önkéntes szolgálatot, szolgáltatást vállalva.

Tevékenységünk során fizikai, lelki és spirituális támaszt biztosítunk képzett önkéntes segítők munkája által, a gyógykezelés, ápolás céljából egészségügyi és szociális intézményekben tartózkodók és hozzátartozóik számára.

Szervezetünk a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján 2001 óta lát el önkéntes szolgálatot. A Tűzoltó utcai intézményben egy programkoordinátorunk és 50 aktív önkéntes segítőnk képviseli alapítványunkat.

Játékkosár programunkkal a tartósan bent fekvő beteg gyermekeket látogatjuk, akikkel különféle játékos tevékenységet végzünk (diavetítés, meseolvasás, bábozás, kreatív foglalkozások stb.). A fül-orr-gégészeti ambuláns váróban heti három délelőtt foglalkozunk a beteg vagy kivizsgálásra érkezett gyermekekkel és szüleikkel.

Szervezünk akció jellegű programokat is megvalósít, nagyobb csoportok bevonásával (pl. kórházi folyosó 2 szintjének mesefigurás megfestése). A földszinten elhelyezkedő, beltéri nagy játszón (délelőtt és délután is) rendszeresen tartunk játékos és kreatív foglalkozásokat, valamint biztosítjuk a kis betegek számára a felügyeletet a játéktevékenység ideje alatt.

Hetente három délután (hétfő, szerda, csütörtök), 16.00 – 18.00 óra között zajlik a Dupla Gyermek Program a Karinthy Frigyes Gimnázium önkéntes segítést vállaló tanulóival. A programkoordinátor és egy felnőtt önkéntes segítségével kreatív és mozgásos foglalkozások várják a bent fekvő gyermekeket és látogatóikat (szülőket, gyerekeket egyaránt) – melyek lebonyolításában nagy szerepet vállalnak a gimnazisták. A tanulók fix beosztásban, csoportosan jönnek, egy-egy diák 2 heti rendszerességgel vesz részt programunkon, önkénteseinkkel megállapodást, szerződést kötünk (titoktartási kötelezettség, alapítványi etikai elvek betartása).

Az előkészületek, az osztályokról való “lehívogatások” és betegkísérések, a foglalkozásokon való részvétel, az elpakolás közösen történik a diákönkéntesekkel. A tapasztalatok szerint egy-egy alkalmon 2-4 gimnazista és 12-18 bent fekvő gyermek vesz részt. A foglalkozások elején és végén egyeztetések, megbeszélések vannak, valamint élménybeszámoló is – segítve a hatékony együttműködést, biztonságot és támaszt adva a diákok számára is.

Mester Szilvia szociális munkás, programkoordinátor

Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány

Székhely: 1025 Budapest, Páfránykert u. 1.

Iroda: 1032 Budapest, Bécsi út 132., fsz. 32. (Szent Margit Kórház)

(06 20) 577-7779

(1) 250-2420/357 mellék

info@korhazionkentes.hu

www.korhazionkentes.hu

cialis black no prescription

október 17, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.