Fordulópont a gyermekekért – folyóirattal, könyvsorozatokkal

„A gyermek a körülötte élő felnőttektől tanul meg mindent: beszélni, játszani, tanulni, dolgozni, még érezni is. A gyermek, ha rosszul viselkedik, csúnyán beszél, durván reagál, azt mind a felnőttektől – és a felnőttek intézményeitől, mint például a média! – tanulja. Ha a gyermekekről beszélünk: magunkról is szólunk: mit sajátítottunk el hajdanában, mi maradt ki az életünkből, mit sugároz a személyiségünk, mit csinálunk rosszul. Sosem késő javítani!

A Fordulópont és a köréje szerveződő könyvsorozatok erről szólnak. Gyere, lapozz bele!” – invitáltam azokat, akik a MindenGyerek Konferencián a számos izgalmas szakmai program között az én előadásomat választották. Kellemes volt a meglepetés, mert sok – és ami számomra még fontosabb volt: különböző korosztályú – hallgató jött el.

Miért kell a gyakorlati tudásukat foglalkozásokban továbbító szakemberek munkáját folyóirattal, könyvsorozatokkal „megtámasztani”? Mert a könyv: maga az Anonim Segítő. Ha egy szülő segítőt keres fel (mert azt tanácsolták neki, vagy mert arra a következtetésre jutott, hogy egyedül nem boldogul), gyakran megtörténik, hogy a legelső alkalommal nem jön létre a párbeszéd, mert nehéz a személyes helyzet. Nos, ekkor a szakember hátranyúlhat, és a könyvespolcról leveheti azokat a segítő könyveket, amelyek segítenek a kapcsolat kiépítésében. Mert a könyvvel, ezzel a személytelen segítővel kettesben maradó olvasónak már nem kell feszengenie, szorongania.

A Pont Kiadó negyedéves folyóirata és könyvsorozata darabjai már címeikben is beszédesek: Mitől fél a kamasz? Nemek (h)arca? Együtt vagy külön? Különös kegyetlenséggel? Első a szerelem? – kérdezik a folyóirat felcímei. Meghalok én is?; Gyászban lenni; Gyermekek krízishelyzetben; Televízió és agresszió – és sorolhatnánk hosszan a 26 lapszámot és több mint 40 kötetet felsorakoztatott sorozatokat.

A Fordulópont folyóirat és a Pont Kiadó Gyermekekről – gyermekekért programjában megjelenő könyvek mindenkihez szólnak, hiszen majdnem mindannyian szülők vagyunk vagy leszünk, s viselkedésünkkel, tevékenységeinkkel mind-mind hozzájárulunk a gyermek tudatának és magatartásának kialakulásához. A gyermek lényének teljességét kell érzékelni, ha beszélni akarunk róla, és úgy, hogy az minél szélesebb közönség számára érthető legyen, a szakembernek is mondjon lehetőleg valami újat, de az érintett „laikus” felnőtt, szülő, a szomszédasszony stb. is megértse.

A Fordulópont folyóirat neve szándékunk szerint tükrözi a Pont Kiadó szellemiségét: a Pont, amely mindig a fontos dolgok felé fordul. És azért, hogy a gyermekekhez való viszonyunkban az a fordulópont, amit a MindenGyerek Konferencia is szorgalmaz, minél gyorsabban létrejöjjön – bizony kellenek a folyóiratot, a könyvsorozatok is.

Szávai Ilona szerkesztő – kiadóvezető

Pont Kiadó

1300 Budapest, Pf. 215.

Tel./fax: (1) 368-8058

clomid tablets to buy uk

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.