Értelmileg- és tanulásban akadályozott fiatalok felkészítése a munkavállalásra, illetve munkavállalásuk elősegítése a nyílt munkaerő-piacon

A Salva Vita Alapítvány két programot dolgozott ki értelmi sérült emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítésére, mely cél eléréséhez a nyílt munkaerőpiacon történő munkavállalásuk révén kíván hatékonyan hozzájárulni.

1. Munkahelyi Gyakorlat program

A Munkahelyi Gyakorlat programja a speciális szakiskolák értelmileg akadályozott, jól szocializált, megfelelő munkakészséggel rendelkező tanulóit készíti fel a munkavállalásra, a felnőtt életre, hatékony átmenetet biztosítva a zárt iskolai élet és a nyílt társadalom, a munka világa között. A gyakorlat során a tanulók heti egy alkalommal különböző normál munkahelyekre járnak dolgozni. Két tanulót egy iskolai segítő kísér. Minden munkahelyen két-két hónapot dolgoznak, majd munkahelyet váltanak. Így az iskolai oktatás végére nyolc munkahelyet, nyolc munkatípust ismernek meg a város különböző pontjain.

A gyakorlat során a munkavállalásra alkalmas fiatalok még védetten, kötelezettség terhe nélkül felkészültté válnak, hogy normál munkahelyen, képességeiknek megfelelő munkát végezhessenek. Képességeiket, korlátjaikat a gyakorlatban is megismerik, munkahelyi tapasztalatot szereznek, elsajátítják a társadalmi beilleszkedéshez szükséges kommunikációs és viselkedés kultúrát, megtapasztalják a munkahelyi elvárásokat, munkamoráljuk erősödik.

A munkáltatók anyagi terhek vállalása nélkül megismerkednek a sérült diákok munkavégző képességével, emberi adottságaival, valamint saját gyakorlati élményeik alapján felkészültté válnak értelmi sérült emberek alkalmazására.

A szülők a program során reális képet kapnak gyermekük munkavégző képességéről, az iskola utáni elhelyezkedési lehetőségekről, valamint felkészülnek arra, hogy gyermekeik önállósodását, felnőtté válását el tudják fogadni.

Az iskolák elfogulatlan visszajelzést kapnak a tanulókról, hogy a különböző munkahelyzetekben hogyan állják meg helyüket, milyen problémák merülnek fel, amelyek az iskolai nevelés során még alakíthatók.

2. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatása

A Támogatott Foglalkoztatás célja, hogy a sérült emberek emberi méltóságuk megtartásával – egyéni szükségleteiknek megfelelő, személyre szóló segítség mellett – „normál” munkahelyen, az elvégzett munka értékének megfelelő fizetésért dolgozhassanak.

A Támogatott Foglalkoztatás elemei:

1: Kapcsolatfelvétel

2: Első beszélgetés

3: Felmérés

4: Egyéni stratégia

5: Felkészítés a munkavállalásra

6: Munkahely feltárása

7: Betanítás a munkahelyen

8: Utókövetés.

2003-ban a Munkahelyi Gyakorlat programot az ország 12 iskolájában vezették be. A Támogatott Foglalkoztatás segítségével több, mint 130 értelmi sérült munkavállaló tudott hosszú távon is sikerrel helytállni normál munkahelyen.

Dávid Andrea

Salva Vita Alapítvány

1081 Budapest, Népszínház utca 17.

adavid@mail.datanet.hu

www.salvavita.hu

cialis super active online

szeptember 13, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.