Lakóotthonok Magyarországon

Az 1990-es években Magyarországon is elindult egy szakmai törekvés a szociális intézményrendszer modernizálására. Ezt kísérte illetve sürgette az értelmi sérült embereket nevelő szülők igénye gyermekeik megfelelő elhelyezésére.

Ezt az igényt felismerve jött létre – külföldi állami és magánalapítványok és a hazai szakminisztérium támogatásával – a Kézenfogva Alapítvány Fészek Programja, a családban élő értelmi sérült embereknek kisléptékű, családias otthonok (lakóotthonok) építésének, létrehozásának segítésére.

A program 1997-2002 között 36 civil szervezetet 40 lakóotthon létrehozásában támogatott, melyekben közel 500 értelmileg akadályozott ember él. Az Alapítvány anyagi mellett szakmai segítséget is nyújtott, tanfolyamok és továbbképzések formájában, valamint szülőcsoportok szervezésével. A lakóotthon létesítési program 2002-ben lezárult, a továbbképzés illetve szakmai tanácsadás folytatódik.

A civil kezdeményezésekkel párhuzamosan megindult az állami fenntartású szociális intézmények úgynevezett kitagolási programja is, amelynek célja a zsúfoltság csökkentése és egyúttal modern, kisléptékű lakóotthonok létrehozása volt. Ezt a programot a Soros Alapítvány segítette. Ma már a lakóotthonok létrehozását anyagilag a Szociális és Családügyi Minisztérium látja el, pályázati úton. Eddig az állami illetve önkormányzati intézmények, valamint a civil szervezetek több mint 100 lakóotthont létesítettek országszerte.

A szociális törvény 2000 óta ismeri el a lakóotthont, mint 8-12 embert ellátó intézménytípust, minden fogyatékossági csoport számára.

A „hagyományos” intézményekkel szemben a lakóotthon olyan intézmény, melynek célja, hogy kisközösségben valódi otthont biztosítson lakói számára.

Minden lakó személyes figyelmet és igényeihez és képességeihez igazodó támogatást kap az ott dolgozó szakemberektől. A minél nagyobb fokú önállóság elérése érdekében folyik a fejlesztés illetve a mindennapi tevékenységek szervezése. A lakóotthon hasonlatos kíván lenni egy valódi otthonhoz: mindenkinek biztosít privát szférát, de közösségbe tartozást is. Ilyen értelemben tehát a lakóotthon a szociális kapcsolatok, az intim szféra és a különböző készségek gyakorlásának színtere is. Mindezeken keresztül a lakók személyisége fejlődik, nő önállóságuk, önbizalmuk, önérdek-érvényesítésük és szociális illetve egyéb készségeik gyarapodnak.

Ezeket a célokat kis közösségben, személyes kapcsolatokkal rendelkezve, elegendő időt biztosítva lehet elérni.

Orosz Andrea

Kézenfogva Alapítvány

1093 Budapest, Lonyai u. 19.

1461 Budapest, Postafiók 234.

06-1-215-5213

kezenfogva@c3.hu

www.kezenfogva.hu

cialis super active opinioni

szeptember 13, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.