Bátor Tábor

Élményterápia súlyosan beteg gyermekeknek

Változik-e a világ akkor, ha egy beteg gyermek bízni kezd önmagában, ha hisz a gyógyulásban? Változik-e a világ, ha egyre többen hiszünk a nevetés gyógyító erejében, ha megtanulunk támaszkodni egymásra? Szerintünk igen!

Ezzel a meggyőződéssel indítottuk útjára 2001 nyarán a Bátor Tábort.

Amikor egy család életében nagy események történnek, mindig megáll az élet egy pillanatra. A kellemes dolgoknak együtt örülnek, a nehézségeken együtt próbálnak úrrá lenni. Egy szerető családban a gyermek az egyik legfontosabb érték, így ha a gyermek megbetegszik – legyen az csak egy apró nátha – máris kétségbeesés lesz úrrá a szülőkön. Ez az érzés sokszorosan jelentkezik, ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak. A család addigi élete felborul, a szülők és a gyermek minden figyelme és energiája a betegségre, a kórház felé koncentrálódik. Megváltoznak a családon belüli kapcsolatok, a szülők egymáshoz és gyermekükhöz való viszonya átalakul. Az addig mindennaposnak hitt örömök eltűnnek a hétköznapokból, a szorongás, a félelem, a fájdalom lesz az élet középpontja. Ebben a helyzetben a gyermekek testi-lelki fejlődése megtörik, kortársaikkal megszakad a kapcsolatuk, barátaik csak nehezen értik meg.

A betegség elfogadása, legyőzése azonban sokkal könnyebben megy, ha – sokszor első fénysugárként – van egy elfogadó, vidám, szerető közeg, ahol a szorongások meghallgatásra találnak, és ezáltal fel is oldódnak, ahol egyenrangú félként, versengés nélkül mindenki önmagát adhatja, hisz mindenkit csak önmagához mérnek, ahol a szeretet nem megbéklyóz, hanem új lehetőségeket nyit. Erről szól a Bátor Tábor.

Táborunkban 2002-től nyaranta 3 turnusban 150 daganatos és cukorbeteg gyereket táboroztatunk 130 önkéntes közreműködésével. A programok között napközben szerepel evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, sport, színjátszás, majd némi készülődés után este jöhet a kaszinó, táncház, ki mit tud vagy a kerti parti. A programok lényege, hogy a gyerekek számára minden tevékenység sikerélményt nyújt, ez önértékelésükre is pozitív befolyást gyakorol, ezt hívják terápiás rekreációnak. A hozzánk érkező 6-18 éves gyermekek és tinik betegségük jellegéből, valamint a hosszú kórházi kezelésből kifolyólag fokozott orvosi, pszichológiai, emberi figyelmet igényelnek. A magas szintű orvosi és nővéri felügyelet, mely a tábor teljes ideje alatt rendelkezésre áll, gyakorlatilag láthatatlan. A nővérek és orvosok civilben tevékenykednek, aktívan részt vesznek a tábor programjaiban, ami a későbbi gyógyító kapcsolatra is jótékonyan hat.

A workshop a pillanatról szólt. Mi, önkéntesek, a Bátor Táborról beszéltünk, az ott átélt pillanatokról, varázslatos élményekről. A részvevőkkel szappan-buborékot fújtunk, énekeltünk, festettünk, játszottunk a szavakkal. Olyan pillanatokat próbáltunk létrehozni, amelyek mellett a mindennapi életben sokszor elszaladunk.

A táborban és a konferencián, abban a másfél órában azonban nem.

Czech Melinda táborvezető

Bátor Tábor Alapítvány

1033 Budapest, Polgár u. 8-10.

(1) 457-3848

lczech@batortabor.hu

www.batortabor.hu

generic cialis black 800mg

október 17, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.