Dr. Farkas Zsuzsanna: Ifjúságkutatás és/vagy közösségépítés?

Eger egyik városrészében, Felnémeten az elmúlt év őszén sajátos ifjúsági közösségépítés kezdődött el: gimnazista és szakmunkás tanulók, roma és nem roma fiatalok részvételével.

Szinte az ifjúságkutatás kezdetével egyidőben került intenzív szakaszába a Felnémeti Civil Kerekasztal közösségfejlesztési programja, mely a helyi civil szervezetek hálózati együttműködése fejlesztésére irányul.

Ezek az egymást erősítő folyamatok az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a füzesabonyi Városi Intézményi Központ a „KREATÍV JÖVŐ”, TÁMOP 3.2.3/08/2 „Építő közösségek” – közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért projekt keretei között teljesednek ki.

Programelemek, lépcsőfokok

Közösségfejlesztő csapat létrehozása felnőtt ifjúságsegítők, civil aktivisták, 14 fiatal bevonásával.

Közösségfejlesztő tréning során felkészülés a fiatalok körében végzendő kutatásra (kérdőívek összeállítása, interjúk).

A felmérés eredményeinek közös értékelése, értelmezése és ezek prezentálása a nyilvánosság előtt konferencia, szeminárium keretében.

A kapott eredmények alapján egy cselekvési terv kidolgozása; mini-projektek létrehozása, működtetése a lakókörnyezetben.

Nyilvános interjúk készítése a fiatalok érdeklődése alapján a település közismert, példaadó személyiségeivel.

A kérdőív összeállítását a „Felnémeti Jövőműhely” találkozások keretében

a fiatalok önállóan végezték, rendszeresen konzultálva a felnőtt csoport tagjaival.

A lekérdezést maguk

a fiatalok vállalták, a felnőtt csoport tagjai pedig mentorálással segítették a fiatalok számára merőben új kihívást jelentő feladatok végzését.

A Felnémeten élő, illetve tanuló 400 tizen-huszonéves arra adott választ, melyek az életükben jelen levő fontos értékek, mi hiányzik a városrészből, mi érdekli őket, milyen tevékenységekbe kapcsolódnának be szívesen.

A kérdőívek összegzése és a tapasztalatok levonása után erre a tudásanyagra építve készül a városrész ifjúsági, közösségi fejlesztési cselekvési terve; indulnak

be azok a mini-projektek, amelyek a Felnémeti Jövőműhely fiatalok csoportja működésének ötleteiből születnek és várhatóan a társaik, a támogatók segítségével közösségi cselekvések sorozatát indíthatják el.

Természetesen a közeljövő nagy kérdése, hogy a helyben megfogalmazott ifjúsági

közösségi igényeket megfelelő hatékonysággal tudják-e tovább menedzselni a fiatalok, lesz-e ehhez partner az idősebb korosztály, illetve az önkormányzati döntéshozók.

Dr. Farkas Zsuzsanna

szociológus, szociálpolitikus

az ifjúságkutatás szakmai vezetője

www.szetaeger.hu

Egri Kulturális és Művészeti Központ

3300 Eger, Bartók Béla tér 6.

Telefon/fax: (06 36) 517 555

www.ekmk.eu/kreativjovo

info@ekmk.eu

doxycycline generic

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.