Bemutatkozik a Kiss Áron Magyar Játék Társaság

A Kiss Áron Magyar Játék Társaság közel tizennyolc éve működő egyesület 800 taggal, az ország minden részéből. A játéktervezői, alkotói, gyártói, kézművesek, iparosok, játékgyűjtők, muzeológusok, pedagógusok – köztük óvoda- és gyógypedagógusok, egyetemi oktatók, játéktörténészek, pszichológusok, a közművelődés munkatársai, a játék barátai tömörültek egyesületbe a játékkultúra értékeinek felderítése, feltárása, megőrzése, megismertetése, terjesztése céljából.

Lapunk az öt éve negyedévente megjelenő Forgó, van honlapunk. Társaságunk névadója Kiss Áron (1845-1908) kiváló pedagógus, a Magyar gyermekjáték-gyűjtemény (1891) – a népi játékok első nagyszabású gyűjteménye – létrejöttének kezdeményezője, majd megszerkesztője, kiadója.

A játék korunkban háttérbe szorult az informális gyermekközösségek, a családi nevelés szerepének sajnálatos csökkenésével. Mint a gyermek legtermészetesebb tevékenységének, jelentősége óriási a gyermeki személyiség kibontakoztatásában, bármely életkorban a lelki egészség megőrzésében, szinte pótolhatatlan a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában.

Társaságunk központja az óbudai Zichy-kastélyban működik. A társaság tagjai az ország egyes területein illetve érdeklődésük szerint tagcsoportokba szerveződtek. Észak-magyarországi Tagozatunk központja Egerben, Bihari Tagozatunké Berettyóújfalun, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tagcsoportunké Nyíregyházán van. Dél-dunántúli Tagcsoportunk székhelye Kaposvár, Babaklubunk Komáromban, Győrben és Budapesten működik, a Játékalkotói Tagozat szintén Budapesten.

Társaságunk klubfoglalkozásokat, előadásokat, ülésszakokat, tanfolyamokat, tanulmányi kirándulásokat, kiállításokat, pályázatokat, gyermekcsoportok és családok számára játékalkalmakat szervez, kiadványokat jelentet meg, szaktanáccsal, szakértői véleményekkel szolgál, segít együttműködő kapcsolatot szerezni, és tevékenységének példájával ösztönzi a játék térhódítását, ennek az alapvető gyermeki jognak az érvényesülését. Elősegítjük intézmények játékkal kapcsolatos tevékenységét és együttműködünk ezekkel, így különösen a Székesfehérvári Babaház–Moskovszky Gyűjteménnyel és további, játék-gyűjteményekkel rendelkező múzeumokkal, hasonlóan a győri Zichy-palotában működő Családi Intézettel, nagyhatású országos és nemzetközi babapályázatainak és kiállításainak, konferenciáinak szervezésében.

Várjuk tagjaink sorába mindazokat, akik keresik a módját minden gyerek örömteli fejlesztésének, szelleme és ügyessége gazdagításának, az életkorához leginkább illő tevékenységgel: a játékkal; és ezáltal egészséges lelkű, talpraesett gyerekek nevelésének!

Dr. Györgyi Erzsébet soros elnök

Kiss Áron Magyar Játék Társaság

1033 Budapest, Fő tér 1. (Óbudai Múzeum)

(1) 388-2534

kamjatek@axelero.hu

www.kamjt.freeweb.hu

cialis black no prescription

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.