Ünnepek és hétköznapok, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság

Hogyan próbálja egy egyesület a gyermekélet és a családi nevelés mai helyzeteibe kínálni és beilleszteni a játéktanítást, a hagyományos és mai játékok készítésének módjait a népszokások tanításának lehetőségeit? A válasz tömören egy mondat is lehetne, több intézmény, pályázatok és a háttérintézmény a Dobó István Vármúzeum segítségével, s szabadidőnk felhasználásával, mert főállású munkahelyeink vannak. Bővebben örömmel és felelőséggel, mert a játékot tanítani és készíteni kell gyermekeinknek, de hogyan? Erre keresték a választ, akik tagjaink lettek: pedagógusok, közművelődési szakemberek, játékkészítők- és forgalmazók, játékgyűjtők, gyakorló szülők, múzeológusok, a játék iránt elkötelezettek.

Egerben a Dobó István Vármúzeum ad otthont 2001. februárjától a társaság észak-magyarországi tagozatának. Jelenleg tagságunk 61 főt számlál. Tagjaink olyan területen (Heves, Borsod, Nógrád megye) élnek, melynek gazdag a játék-múltja, hiszen Szeder Fábián már a Tudományos Gyűjtemény 1819-es évfolyamában feltárja a népi játékokat. Említi a fagolyóval és „izmos ütőfával” játszott mancsozást és a népszerű karikázást.

A Magyar Nyelvőr 1877-től folyamatosan közöl Heves, Borsod, Nógrád megyei gyermekjáték-gyűjtéseket. A játékhagyományból meríteni még élő elmondások alapján is lehet.

Programsorozataink egyik fő célja a kisgyermekes családok, a nagyszülők, pedagógusok és a játék iránt érdeklődők számára betekintést adni a hagyományos gyermeknevelés és gyermekfolklór területeibe, illetve kézműves foglalkozások keretében, segítséget adni az eszközös gyermekjátékok régi és új technikáinak elsajátításához. Célunk, hogy népszerősítsük azokat az elfeledett és a közelmúltban újra felfedezett népi játékokat, népszokásokat, amelyek nem csak a magyar kultúra kincseiként fontosak, de egyfajta közös nyelvet is jelentenek Európában.

A kisgyermekkor a népi kultúrában rendkívül fontos volt a hagyományok, a szokások átörökítése szempontjából. A gyermekek nemcsak passzív szemlélői, hanem aktív résztvevői is voltak a cselekményeknek. Gondoljunk a gyermekek karácsonyi, újévi köszöntésére, betlehemes játékukra, karácsonyi ostyahordásukra, háromkirály-járásukra, a balázsjárásra, gergelyjárásra vagy a pünkösdölésre. A szerepek eljátszásával, a szokásokban való aktív közreműködéssel a közösséghez való tartozásuk is szorosabbá és fontosabbá vált. A játékszerek sok ötlettel és az előző generációktól tanultak átvételével szinte minden alapanyagból készültek.

Programjaink helyszíne változó és a támogatók köre is. Az egri Eszterházy Károly Főiskola közművelődés szakos hallgatói, a Dobó István Vármúzeum, az Egri Mentálhigiénés Csoport, Noszvaj Község Önkormányzata, a Forrás Gyermek Szabadidőközpont és Eger Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala segíti munkánkat.

Császi Irén néprajzkutató – muzeológus

Kiss Áron Magyar Játék Társaság Észak-magyarországi Tagozat

3300 Eger Vár 1. Dobó István Vármúzeum

(36) 312-744/119

csaszi@div.iif.hu

generic cialis black 800mg

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.