A sárkányeresztés miként válhat az oktatás, valamint a szabadidő hasznos eltöltésének részévé

Megtiszteltetés számomra, hogy szólhatok a falusi és városi gyermekek egyik régi és legkedveltebb játékáról, a sárkányozásról, vagy ahogy ma mondjuk a sárkányeresztés „tudományáról”.
Igen ez nem tévedés, mert régen is nagy tisztelet övezte azt a gyermeket a faluban és városban egyeránt, akinek a legszebben és a legmagasabbra repült sárkánya.
Próbálták is a többiek egy kis fondorlattal megszerezni sárkányát, vagy legalább ellesni titkát, mit is csinál ő másképpen.Nos az parajumpers online lenne célom, hogy ismét foglalkozzanak a gyermekek ezzel a játékkal, olyan formában is, hogy ne csak vásárolják, hanem készítsék is ezeket a szerkezetek.
Azért ajánlom iskolai foglalkozások keretében oktatni a sárkánykészítést, mert egy olyan komplex tevékenység ami alkalmas az iskolai parajumpers outlet és szabadidő többcélú hasznos eltöltésére.Mely pontokon kapcsolódhat az iskolai oktatáshoz?
· Téli szünetben iskolai kirándulás keretében tó- vagy folyóparti nád vágása, gyűjtése,
· a nád válogatása, kötegelése, szárítása,
· rajzórán sárkányvitorlák díszítése (rajzverseny meghirdetése),
· anyagismeret órán a klf sárkányépítő anyagok (papírok, selymek, műanyag fóliák, nád, bambusz, fa pálcák, szén-, üveg-, műanyag szálas rudak, természetes és más alapanyagú kötöző elemek, festékek) bemutatása,
· technikai, vagy kézműves órán a sárkányok vázának, egyéb kiegészítőknek elkészítése, a sárkányok összeállítása,
· szabad téri testnevelő órán, osztálykirándulásokon, nyári táborok alatt a sárkányok repítése,
· a repített sárkányokkal különböző ügyességi játékok végrehajtása.A fentiek csak egy pár gondolatot tükröznek a gyakorlati készség fejlesztése területén, de ezen túlmenően adva vannak az elméleti területek kapcsolódásai is:
· történelem, földrajz, ének, zene (klf hangkeltők készítése),
· de a fizika, matematika, meteorológia, maga a repülés tudományának kialakulás is,
· az irodalom területén is számtalan verset és egyéb művet ismerünk,
· számtalan találmány kapcsolódik a sárkányeresztés történetéhez amiket a mindennapjainkban is használunk, csak nem ismerjük annak eredetét.
– i.e. IV. század Mo Zi tanítványai katonai célokra is használták a sárkányokat,
– i.u. 283-343 Ge Hong filozófus leírja, hogy az idők folyamán távolságmérésre, hírek közvetítésére, sőt röplapokként is alkalmazták a sárkányokat,
– 1160. Minamoto no Tametomo fiát egy nagyméretű sárkány segítségével szökteti meg Oshima szigetéről,
– 1275-93. Marco Polo beszámol egy kínai szokásról: mielött tengerre szálltak volna, egy hatalmas sárkányt építettek, erre egy embert kötöttek és felengedték őt a levegőbe. Ha ez sikerrel járt, akkor a hajó indulásának nem volt semmi akadálya.
– 1749. Alexander Wilson és Thomas Melville légkör hőmérséklet változásait mérte,
– 1752. Benjamin Franklin a villámlás elektromos kisülését mutatta be sárkánnyal, ebből alakult ki a mai villámhárító,
– 1799. Sir George Cayley lefekteti az aerodinamika alapjait a sárkányokkal végzett repülési kísérletei alapján, majd 1853-ban végrehajtják az első hitelesen feljegyzett siklórepülést.
Ennek „ősi” változataként ismerjük, hogy Gao Yang császár (i.u. 559) egy bambuszból készült sűrűn font nagy rácsra köttette az elítélteket és így kényszerítette őket, hogy egy magas toronyból leugorjanak. Aki ezt a kísérletet túlélte, annak megkegyelmezett. A feljegyzések szerint Yuan Hangtou több mint három kilométert repült ily módon, igaz teljesítményéért később mégsem kapott kegyelmet.
– 1846. a tízéves Homan Wals a Niagara vízesés felett átrepített sárkányával lehetővé tette azt, hogy a hídépítéshez szükséges kábeleket áthúzzák,
– 1905. Samuel F. Cody doboz-sárkányokkal katonai megfigyelőket emelt a magasba,
– 1948. Francis Rogallo a NASA mérnöke szabadalmaztatta flexi sárkányát és ez lett az első sárkányrepülő modellek alapja. A „sárkányrepülő” szerkezetek valódi neve Rogallo szárny.Gyakorlatilag nincs olyan terület, melyhez ne kapcsolódna a sárkányeresztés, de honnan is származik valójában a sárkányozás, ki foglalkozott és miért először ennek gondolatával?A sárkányozást több mint 2000-2500 éve ismeri az emberiség és természetesen mint sok minden más jelentős dolog ez is Kínából származik.
Az ember mindig is csodálta a madarak röptét, megfigyelte és próbálta utánozni.
Így készült az első sárkány is az i.e.V. században, melyet Gonshu (Lu) Ban mester, feltaláló készített és „Fasas” volt a neve.
Olyan jól sikerült, hogy mikor elindította a földről, az három napon át nem esett le az égről.
A kínai sárkányok neve eredetileg a „papírgalamb”, „papírsólyom, papírbagoly” volt, ezt egy i.u. X. századból származó japán-kínai szótár magyarázza a „shiroshi” kínai szó jelentéseként, vagyis „papírból építünk egy madarat, amely a széllel repülni tud”.
Ilyen egyszerű és repül a sárkányunk mások élvezetére is.Az építéshez használt anyagok a mai napig is hagyományosan Kínában , Japánban, Indiában, Thaiföldön és számos országban a bambusz és papír, vagy selyem.A sárkányokat felhasználták hadi célokra, távolságmérésre, szórakozásra, versenyek lebonyolítására és gazdagságuk fitogtatására is.
De ismerünk horgász sárkányokat is, melyket a mai napig is használnak a polinéziai szigetvilágban.
Valójában csak a Szung dinasztia (1820) után kezdett az átlagemberek számára is elérhető szórakozássá válni a sárkányozás.Időben most érünk oda, hogy beszéljünk arról, hogyan terjedt tovább Kínából a sárkányozás művészete.
Elsődlegesen a buddhista szerzetesek jóvoltából, valamint a kereskedők és az olyan utazók, mint Marco Polo elbeszélései, útleírásai alapján.Ismereteim szerint az alábbi főbb útvonalak határozhatók meg:
Ø Kína – Arábia – Észak Afrika – Európa
Ø Kína – Malaysia – Indonézia – Afrikát megkerülve a tengeren – Európa
Ø Kína – Malaysia – Indonézia – Ausztrália
Ø Kína – Mongólia – kereskedelmi útvonalakon – Európa
Ø Kína – Korea
Ø Kína – Japán
Ø Kína Hawaii szegetek – AmerikaMarco Polo a kínai utazásáról szóló beszámolójában leírja, mit tapasztalt a repülő papír sasokkal kapcsolatban.Ismereteim szerint ez az első európai megjelenítése a papírsárkányoknak, majd ezt követi számos leírás és képi, rajzos megjelenítés is, mint pl. az egyik legismertebb az 1405-ből származó római lovas figura, mely kezében tartott rúdon repíti a sárkányt.A magyar faluban és némely városokban tudtommal az 1700-1800-as években jelent meg a sárkányozás.
Először itt is a gazdag gyermekek játékaként.Sajnos az összes többi játékfajtára fordított kutatási idővel nincs arányban az a kevés játékkutatási eredmény, ami a sárkányozással kapcsolatban ismertté vált.
Eddig számomra Csete Balázs, ifj. Gulyás János, Hathalmi Gabray Ferencz, Kiss Lajos és Zsembery Oszkár írásai jelentették a múlt feldolgozását.
Hiánypótló Dr. Kriston Vízi Józsefnek 2003-ban megjelent összeállítása, mely a múlt század elejéről mutat be néprajzi tanulmányokat.
Bodóczky Istvánnak ugyan jelent meg két könyve az 1980-as években a sárkányeresztéssel kapcsolatban, de nem a magyar vonatkozásokat dolgozta fel.
Szerte a világon komoly szakirodalma van a sárkányozásnak.Számos célra használták és használják a mai napig is a sárkányokat.Versenyeket, fesztiválokat, nemzeti-, európai- és világbajnokságokat rendeznek.
– 1980-ban a USA-San Francisco-i világbajnokságon Árvai Lajos (Vértesacsa) magyar sárkányeresztő világbajnok lett a sorosan repített hatos szaltó kategóriában.
– Dél-Afrikában rendeznek nemzetközi horgászversenyeket is, ahol a partról repített sárkánnyal kell halat fogni, az általam ismert győztes hal súlya hitelesítve 192 kg volt.Különböző rekordokat tartanak számon, melyek a sárkányeresztéshez kapcsolódnak, csak egy pár a teljesség igénye nélkül ezekből:
– a legnagyobb sárkány: Japán- Wan-wan sárkány (papír, bambusz) 308 m2 ,
Holland zárt szájú paplan sárkány 550 m2,
USA-Edmonds C. College paplan sárkány 1330 m2
– a legnagyobb magasság D-Lindenbergi meteorológusok, soros repítéssel 9740 m
Philip R. Kunz, egy db sárkánnyal 6860 m,
– a leghosszabb időtartam W. Scott 168 óra
USA-Edmonds C. College 180 óra 17 perc
– a leghosszabb farkú sárkány F-OK Mistral csapat 1034 méter
– a legnagyobb szaltó sárkány USA-T. Dougherty 41,4 m2
– a legnagyobb súly emelése USA-W. Tyrell, paplan sárkánnyal 330 kgA sárkányozás egy olyan összetett kreatív elfoglaltság a gyermek számára, melyet a mai modern játékok egyike sem pótolhat.
Nem véletlen, hogy a japán és kínai iskolai programokban a művészeti nevelés részeként is megjelenhet.Hagyományteremtő ereje van, a díszítésekhez felhasználhatók a tájegységek népi motívumai, amiket a gyermekek ezáltal jobban megismernek, gyakorolnak.
Nem utolsó sorban ott az égen a szabadtéri tárlat, mely bemutatja ezeket a kicsi, de jelentős alkotásokat.Kérem próbálják meg akár együtt a családdal, meglátják, csodálatos élmény lesz mindannyiuknak, amikor a sárkány nyílegyenesen tör az ég felé és Önök a földről tudják irányítani és uralni röptét.Köszönöm, hogy meghallgattak,ANDAHÁZY László
Magyar-Japán Baráti Társaság
TAKO (sárkány) Tagozat vezető
Budapest

A sárkányeresztés miként válhat az oktatás, valamint a szabadidő hasznos eltöltésének részévé.

Megtiszteltetés számomra, hogy szólhatok a falusi és városi gyermekek egyik régi és legkedveltebb játékáról, a sárkányozásról, vagy ahogy ma mondjuk a sárkányeresztés „tudományáról”.
Igen ez nem tévedés, mert régen is nagy tisztelet övezte azt a gyermeket a faluban és városban egyeránt, akinek a legszebben és a legmagasabbra repült sárkánya.
Próbálták is a többiek egy kis fondorlattal megszerezni sárkányát, vagy legalább ellesni titkát, mit is csinál ő másképpen.

Nos az lenne célom, hogy ismét foglalkozzanak a gyermekek ezzel a játékkal, olyan formában is, hogy ne csak vásárolják, hanem készítsék is ezeket a szerkezetek.
Azért ajánlom iskolai foglalkozások keretében oktatni a sárkánykészítést, mert egy olyan komplex tevékenység ami alkalmas az iskolai és szabadidő többcélú hasznos eltöltésére.

Mely pontokon kapcsolódhat az iskolai oktatáshoz?
· Téli szünetben iskolai kirándulás keretében tó- vagy folyóparti nád vágása, gyűjtése,
· a nád válogatása, kötegelése, szárítása,
· rajzórán sárkányvitorlák díszítése (rajzverseny meghirdetése),
· anyagismeret órán a klf sárkányépítő anyagok (papírok, selymek, műanyag fóliák, nád, bambusz, fa pálcák, szén-, üveg-, műanyag szálas rudak, természetes és más alapanyagú kötöző elemek, festékek) bemutatása,
· technikai, vagy kézműves órán a sárkányok vázának, egyéb kiegészítőknek elkészítése, a sárkányok összeállítása,
· szabad téri testnevelő órán, osztálykirándulásokon, nyári táborok alatt a sárkányok repítése,
· a repített sárkányokkal különböző ügyességi játékok végrehajtása.

A fentiek csak egy pár gondolatot tükröznek a gyakorlati készség fejlesztése területén, de ezen túlmenően adva vannak az elméleti területek kapcsolódásai is:
· történelem, földrajz, ének, zene (klf hangkeltők készítése),
· de a fizika, matematika, meteorológia, maga a repülés tudományának kialakulás is,
· az irodalom területén is számtalan verset és egyéb művet ismerünk,
· számtalan találmány kapcsolódik a sárkányeresztés történetéhez amiket a mindennapjainkban is használunk, csak nem ismerjük annak eredetét.
– i.e. IV. század Mo Zi tanítványai katonai célokra is használták a sárkányokat,
– i.u. 283-343 Ge Hong filozófus leírja, hogy az idők folyamán távolságmérésre, hírek közvetítésére, sőt röplapokként is alkalmazták a sárkányokat,
– 1160. Minamoto no Tametomo fiát egy nagyméretű sárkány segítségével szökteti meg Oshima szigetéről,
– 1275-93. Marco Polo beszámol egy kínai szokásról: mielött tengerre szálltak volna, egy hatalmas sárkányt építettek, erre egy embert kötöttek és felengedték őt a levegőbe. Ha ez sikerrel járt, akkor a hajó indulásának nem volt semmi akadálya.
– 1749. Alexander Wilson és Thomas Melville légkör hőmérséklet változásait mérte,
– 1752. Benjamin Franklin a villámlás elektromos kisülését mutatta be sárkánnyal, ebből alakult ki a mai villámhárító,
– 1799. Sir George Cayley lefekteti az aerodinamika alapjait a sárkányokkal végzett repülési kísérletei alapján, majd 1853-ban végrehajtják az első hitelesen feljegyzett siklórepülést.
Ennek „ősi” változataként ismerjük, hogy Gao Yang császár (i.u. 559) egy bambuszból készült sűrűn font nagy rácsra köttette az elítélteket és így kényszerítette őket, hogy egy magas toronyból leugorjanak. Aki ezt a kísérletet túlélte, annak megkegyelmezett. A feljegyzések szerint Yuan Hangtou több mint három kilométert repült ily módon, igaz teljesítményéért később mégsem kapott kegyelmet.
– 1846. a tízéves Homan Wals a Niagara vízesés felett átrepített sárkányával lehetővé tette azt, hogy a hídépítéshez szükséges kábeleket áthúzzák,
– 1905. Samuel F. Cody doboz-sárkányokkal katonai megfigyelőket emelt a magasba,
– 1948. Francis Rogallo a NASA mérnöke szabadalmaztatta flexi sárkányát és ez lett az első sárkányrepülő modellek alapja. A „sárkányrepülő” szerkezetek valódi neve Rogallo szárny.

Gyakorlatilag nincs olyan terület, melyhez ne kapcsolódna a sárkányeresztés, de honnan is származik valójában a sárkányozás, ki foglalkozott és miért először ennek gondolatával?

A sárkányozást több mint 2000-2500 éve ismeri az emberiség és természetesen mint sok minden más jelentős dolog ez is Kínából származik.
Az ember mindig is csodálta a madarak röptét, megfigyelte és próbálta utánozni.
Így készült az első sárkány is az i.e.V. században, melyet Gonshu (Lu) Ban mester, feltaláló készített és „Fasas” volt a neve.
Olyan jól sikerült, hogy mikor elindította a földről, az három napon át nem esett le az égről.
A kínai sárkányok neve eredetileg a „papírgalamb”, „papírsólyom, papírbagoly” volt, ezt egy i.u. X. századból származó japán-kínai szótár magyarázza a „shiroshi” kínai szó jelentéseként, vagyis „papírból építünk egy madarat, amely a széllel repülni tud”.
Ilyen egyszerű és repül a sárkányunk mások élvezetére is.

Az építéshez használt anyagok a mai napig is hagyományosan Kínában , Japánban, Indiában, Thaiföldön és számos országban a bambusz és papír, vagy selyem.

A sárkányokat felhasználták hadi célokra, távolságmérésre, szórakozásra, versenyek lebonyolítására és gazdagságuk fitogtatására is.
De ismerünk horgász sárkányokat is, melyket a mai napig is használnak a polinéziai szigetvilágban.
Valójában csak a Szung dinasztia (1820) után kezdett az átlagemberek számára is elérhető szórakozássá válni a sárkányozás.

Időben most érünk oda, hogy beszéljünk arról, hogyan terjedt tovább Kínából a sárkányozás művészete.
Elsődlegesen a buddhista szerzetesek jóvoltából, valamint a kereskedők és az olyan utazók, mint Marco Polo elbeszélései, útleírásai alapján.

Ismereteim szerint az alábbi főbb útvonalak határozhatók meg:
Ø Kína – Arábia – Észak Afrika – Európa
Ø Kína – Malaysia – Indonézia – Afrikát megkerülve a tengeren – Európa
Ø Kína – Malaysia – Indonézia – Ausztrália
Ø Kína – Mongólia – kereskedelmi útvonalakon – Európa
Ø Kína – Korea
Ø Kína – Japán
Ø Kína Hawaii szegetek – Amerika

Marco Polo a kínai utazásáról szóló beszámolójában leírja, mit tapasztalt a repülő papír sasokkal kapcsolatban.

Ismereteim szerint ez az első európai megjelenítése a papírsárkányoknak, majd ezt követi számos leírás és képi, rajzos megjelenítés is, mint pl. az egyik legismertebb az 1405-ből származó római lovas figura, mely kezében tartott rúdon repíti a sárkányt.

A magyar faluban és némely városokban tudtommal az 1700-1800-as években jelent meg a sárkányozás.
Először itt is a gazdag gyermekek játékaként.

Sajnos az összes többi játékfajtára fordított kutatási idővel nincs arányban az a kevés játékkutatási eredmény, ami a sárkányozással kapcsolatban ismertté vált.
Eddig számomra Csete Balázs, ifj. Gulyás János, Hathalmi Gabray Ferencz, Kiss Lajos és Zsembery Oszkár írásai jelentették a múlt feldolgozását.
Hiánypótló Dr. Kriston Vízi Józsefnek 2003-ban megjelent összeállítása, mely a múlt század elejéről mutat be néprajzi tanulmányokat.
Bodóczky Istvánnak ugyan jelent meg két könyve az 1980-as években a sárkányeresztéssel kapcsolatban, de nem a magyar vonatkozásokat dolgozta fel.
Szerte a világon komoly szakirodalma van a sárkányozásnak.

Számos célra használták és használják a mai napig is a sárkányokat.

Versenyeket, fesztiválokat, nemzeti-, európai- és világbajnokságokat rendeznek.
– 1980-ban a USA-San Francisco-i világbajnokságon Árvai Lajos (Vértesacsa) magyar sárkányeresztő világbajnok lett a sorosan repített hatos szaltó kategóriában.
– Dél-Afrikában rendeznek nemzetközi horgászversenyeket is, ahol a partról repített sárkánnyal kell halat fogni, az általam ismert győztes hal súlya hitelesítve 192 kg volt.

Különböző rekordokat tartanak számon, melyek a sárkányeresztéshez kapcsolódnak, csak egy pár a teljesség igénye nélkül ezekből:
– a legnagyobb sárkány: Japán- Wan-wan sárkány (papír, bambusz) 308 m2 ,
Holland zárt szájú paplan sárkány 550 m2,
USA-Edmonds C. College paplan sárkány 1330 m2
– a legnagyobb magasság D-Lindenbergi meteorológusok, soros repítéssel 9740 m
Philip R. Kunz, egy db sárkánnyal 6860 m,
– a leghosszabb időtartam W. Scott 168 óra
USA-Edmonds C. College 180 óra 17 perc
– a leghosszabb farkú sárkány F-OK Mistral csapat 1034 méter
– a legnagyobb szaltó sárkány USA-T. Dougherty 41,4 m2
– a legnagyobb súly emelése USA-W. Tyrell, paplan sárkánnyal 330 kg

A sárkányozás egy olyan összetett kreatív elfoglaltság a gyermek számára, melyet a mai modern játékok egyike sem pótolhat.
Nem véletlen, hogy a japán és kínai iskolai programokban a művészeti nevelés részeként is megjelenhet.

Hagyományteremtő ereje van, a díszítésekhez felhasználhatók a tájegységek népi motívumai, amiket a gyermekek ezáltal jobban megismernek, gyakorolnak.
Nem utolsó sorban ott az égen a szabadtéri tárlat, mely bemutatja ezeket a kicsi, de jelentős alkotásokat.

Kérem próbálják meg akár együtt a családdal, meglátják, csodálatos élmény lesz mindannyiuknak, amikor a sárkány nyílegyenesen tör az ég felé és Önök a földről tudják irányítani és uralni röptét.

Köszönöm, hogy meghallgattak,

Andaházy László

Magyar-Japán Baráti Társaság

TAKO (sárkány) Tagozat vezető

Budapest

Itt csak az írás kivonata olvasható, a teljes anyag letölthető:

A sárkanyeresztés miként válhat az oktatás…

buy cheap dapoxetine online

június 10, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: Tanulmányok

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.