A mediáció helye a segítő szakmai tevékenységben

A workshopok a konferenciák üdítő színfoltjai. Ezek a rendezvények nem arról szólnak, hogy egy képzett és felkészült ember elmondja tudományos vagy gyakorlati tapasztalatait. Itt a részvevők megosztják egymással eseteiket, gondjaikat és sikereiket.

Nem titkolom afeletti örömöm, hogy a mediáció egyre terjed a segítő szakmák körében, egyre több a jól képzett és a mediáció iránt elkötelezett szakember. De minél több a mediáció, annál több probléma kerül felszínre.

Helyszűkében most az egyik leggyakrabban előforduló problémát említem. A mediátor pártatlanságáról van szó. Vajon egy családgondozó, egy osztályfőnök képes-e pártatlanul viszonyulni a felekhez, hiszen annyi előzetes tudása, érzelme, ismerete van velük kapcsolatban. Sok olyan intézmény működik, ahol jó, ha dolgozik egy mediátor. Ahol több képzett mediátor van, ott keresztbe mediálnak, azaz kisegítik egymást, én mediálom a te eseted, te az enyémet. Nehézséget jelent a keresztbe mediálás során, hogy a kolléga egyáltalán nem ismeri a szóban forgó ügyet, így annak számos részlete, információja elvész, vagy pedig microgaming casinos túl sok időbe telik, míg egy-egy bonyolult eset kapcsán a kolléga „képbe kerül”. Ez pedig az amúgy is túlterhelt családgondozókat inkább riasztja, mint vonzza a mediáció irányába.

A Békéscsabai Családsegítő Szolgálattal együttműködve azt vizsgáljuk, hogy mennyiben segíti a mediáció sikerességét, ha a család eredeti családsegítője szakemberként részt vesz a mediációs ülésen. Így nem neki kell pártatlanul levezetni az ülést, jelenléte a családoknak biztonságot nyújt, és nem lehet félrevinni a mediációt. A kutatás még kezdeti stádiumában van, eredményeink azonban nagyon ígéretesek.

Lovas Zsuzsa ügyvezető igazgató

Lege Artis

1125 Budapest, Diós árok 32/b

(1) 212-6256

info@legeartis.hu

www.legeartis.hu

cialis super active opinioni

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.