A Káposztásmegyeri Zabhegyező Játszóház

A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete 1991-ben alakult, elsősorban nem hivatásszerűen gyerekekkel foglalkozó fiatal önkéntesek szakmai szervezeteként.

A tagság kétharmada húsz évnél fiatalabb és csak néhányan idősebbek huszonöt évnél, utóbbiak általában hivatásossá – tanárrá, népművelővé – lett egykori önkéntes fiatal segítők.

Az Egyesület foglalkozik gyerekanimátorok felkészítésével, továbbképzésével, ehhez kapcsolódóan módszertani anyagok kiadásával, animátorok illetve gyerekes ifjúsági csoportok számára programok (találkozók, táborok) szervezésével.

Az Egyesület minden programja nyitott, az azokon való részvételnek nem feltétele az egyesületi tagság.

A Játszóház 1993. december 20-án nyílt meg, Budapest Főváros IV. kerület, Újpest Önkormányzata és a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete együttműködési megállapodása alapján. Az Önkormányzat biztosítja a Sárpatak u. 8. sz. alatti helyiséget, a működési alapköltséget. Az Egyesület pedig a Játszóházat meghatározott nyitvatartási idővel, házirend meghatározásával, gyerekeknek illetve családoknak szóló programokkal működteti. A Játszóház, mint napközbeni ellátást nyújtó intézmény, kapcsolatban áll az érintett családokkal és a gyerekjóléti intézményekkel.

Az Önkormányzattól kapott támogatást pályázatokon indulva egészíti ki.

Szolgáltatásaink rendszerességüket és céljukat tekintve a következőképpen differenciálhatók:

– Napi rendszerességű kötött és kötetlen szabadidő eltöltési lehetőségek biztosítása

– Heti rendszerességű szakkörök

– Havonta egész napos családi programok

– Nyaranta tábor, tavasszal részvétel az egyesület Gyerekfesztiválján

– Egész évben játékkölcsönző működtetése

– Foglalkozásvezető kamaszok képzése (Ifi-képzés)

Ezen a lakótelepen semmilyen kulturális intézmény (mozi, művelődési ház, könyvtár stb.) nincs. A Játszóház megnyitásáig a gyerekek nem, vagy csak nagyon ritkán kaptak lehetőséget iskolán kívüli idejük közösségi eltöltésére, ugyanis a legközelebbi művelődési házig több megállót kell busszal menni, amit a szülők a kisebbeknek nem engedélyeznek egyedül.

A Zabhegyező Játszóház animátorai ezért hiánypótló tevékenységet végeznek.

Programjaink kiscsoportos aktivitásokra építenek. Szeretnénk a gyerekeknek megadni a valahová tartozás élményét. Szakköreink, rendezvényeink mindig a gyerekek bevonásával folynak, semmit nem csinálunk meg helyettük, „csak” a segítségünket kérhetik. Célunk a készségfejlesztés, a játszva tanulás, összetett ismeretanyag átadása a gyerekek számára.

Solymár Eszter, Vass Nika

Zabhegyező Játszóház

1048 Budapest, Sárpatak u. 8.

06-1-230-6264

generic clomid over the counter

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.