Gyermekbalesetek megelőzése a diplomás ápoló szemével

A gyermekek otthon, a szabadban, közlekedés és játék közben fokozottabb mértékben vannak veszélynek kitéve, mint a felnőttek. Mivel önmaguk még egyáltalán nem, vagy alig képesek előre látni, felbecsülni tetteik következményeit, kevéssé tudják megóvni egészségüket, testi épségüket, pass4sure 000-M15 ezért a felnőttekre hárul a feladat, hogy ne csak saját maguk, hanem gyermekeik biztonságáról is gondoskodjanak.

Vizsgálatom keretében kisgyermekes szülők körében kérdőívet osztottam szét, ami a gyermekek felnőtt felügyeletét, illetve a szülők veszélyelhárító, balesetvédelmi és megelőzési tevékenységét mérte fel.

Ez kiterjedt a balesetvédelmi eszközök használatára, a háztartásban használt gyógyszerek, vegyszerek tárolására, a nem elhanyagolható közlekedésbiztonsági szabályok betartására.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermek Anesztézia és Intenzív Terápiás Osztályon 1999. júniustól 2002. év végéig 195 gyermeket kezeltek baleseti sérülés miatt. A legtöbb sérülést a közlekedési balesetek (31%), valamint az esésekből származó esetek (33%) teszik ki. A legtöbb balesetet szenvedett korosztály a 3-14 évesek csoportja. A legkisebbek (0-2 évesek) égési sérülések (13%) miatt kerültek legtöbben kórházba. Gyógyszer és alkoholmérgezés (13%) miatt a serdülő korosztály a legveszélyeztetettebb.

A kórházba kerülést okozta még fulladás, idegentest félrenyelése, külső tárgy gyermekre esése illetve vágás, szúrás és harapás is.

A sokszor véletlennek minősített gyermekbalesetek megelőzhetők. A megfelelő közlekedési tapasztalattal rendelkező járművezető tudja, hogy az út szélén labdát tartó vagy azzal játszó gyerek veszélyt jelent, ezért időben fékez, lassít, így ha a gyermek a labda után az úttestre fut, kisebb az esélye annak, hogy féktávolságon belülre kerül. A két év körüli gyermeket nem engedjük a konyhába főzés közben, mert veszélyérzet híján könnyen magára húzhatja a forró étellel teli edényt.

Gyermekeink biztonsága a mi felelősségünk. Nem védhetjük meg őket pass4sure 000-853 minden helyzetben, nem zárhatjuk őket üvegkalitkába a balesetektől való félelmünk miatt, de környezetüket biztonságosabbá tehetjük, amivel a balesetek előfordulásának gyakoriságát vagy legalább a következmények súlyosságát csökkenthetjük.

Schmelczerné Kalász Judit

kalaszj@freemail.hu

06-96-326-100

cheap cialis black online

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.