Valter Éva: Harmonikus család a jóga segítségével

A jelenkorban (a tudomány és technika modern világában, a Vízöntő korszakban, az individualizmus és elszigetelődés korában) a nagycsaládok, a családok, a gyermekek száma egyre csökken. A stressz, a folyamatos versenyfutás nyomasztóan telepedik rá az emberekre, akik kétségbeesetten kergetik a boldogságot, de nem lelik – egy életen át.

Az anyák és apák megoldatalan problémáinak terhét sokszor a gyermekek cipelik, ők lesznek a tünethordozók, az ártatlan áldozatok.

Létezik-e kiút?

A jóga több mint 5000 éves, komplex bölcseleti és életvezetési rendszer. Magában foglalja az erkölcsi tanításokat, a testmozgás, légzés és táplálkozás javallatait.  A jóga testi, érzelmi és mentális tudatosság. Gyakorlása testi-lelki-szellemi egészséget és harmóniát teremt a gyakorlóban és annak környezetében.

A jóga rengeteg ága ma már minden életkorban a családok rendelkezésére áll:

– Kismama jóga: a várandósság idejére

– Kisbabás jóga: 6. héttől 8. hónapig

– Nagybabás jóga: 8. hónaptól 2 éves korig

– Ovis jóga: 2-3 éves kortól 6 éves korig

– Suli jóga, gyermek jóga: iskolásoknak

– Tini jóga: pubertás kortól

– Hatha, Iyengar, Dinamikus, Bikram, Destressz jóga: felnőtteknek

– Nalíni, Luna jóga: nőknek

– Etka jóga: idősebb korban.

Külön kiemelném a Kismama jógát, mivel a születendő gyermek testi-lelki-szellemi egészsége szempontjából az anya testi-lelki-szellemi egészsége kulcsfontosságú. A Kismama jóga foglalkozások gyengéden átmozgatják, energetizálják és relaxálják a leendő anyukák testét. A szülésre történő alapos felkészítés eloszlatja félelmeiket. Az így megalapozott megfelelő pszichés és mentális tudatállapot a sikeres természetes szülés záloga.

Nem csak a várandósság egy nagyon érzékeny, sérülékeny érzelmi időszak egy nő életében, hanem a baba születése utáni első hónapok-évek is.  Erről az időszakról ugyanúgy elmondható, hogy kisgyermek testi-lelki-szellemi egészsége szempontjából az újdonsült anyuka testi-lelki-szellemi egészsége kulcsfontosságú. Sok anyuka marad egyedül a kisbabájával, elszigetelődve, tanácstalanul, minta nélkül, kétségbeesetten, frusztráltan, sokszor depresszióba zuhanva, a Kisbabás jóga kb. a baba 8 hónapos koráig, a Nagybabás jóga 2 éves korig nyújt pozitív mintát, társaságot babáknak és mamáknak. Sok-sok közös mozgás –és játékötlettel, dalokkal, mondókákkal térhetnek vissza otthonaikba, hogy újra meg újra átéljék az együtt töltött önfeledt percek boldogságát.

Jógacentrumok/központok, jógafoglalkozások országszerte szinte minden településen megtalálhatók. Gyere és csatlakozz a jóga életkörbe!

Letölthető előadások:

Szülők (alternatív, holisztikus) iskolája a XXI. században

Harmonikus család a jóga segítségével

Valter Éva

Kismama és Babás jóga oktató

(06 20) 383 9199

valtereva@chello.hu

fonix.netgarazs.hu

female cialis purchase online

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.