Szabadidő-felhasználási vizsgálatok a Máltai Játszótér – Játszóház Program kapcsán

A Máltai Játszótér – Játszóház Programot a 66. oldalon mutatjuk be.

A programhoz kapcsolódva a játszóterek megnyitása után végzett kutatások egyik fő kérdése az volt, mely gyermekcsoportok látogatják a teret, illetve az ő szabadidő-felhasználásukban hogyan jelenik meg a térre járás, mint tevékenységi forma.

A térre járás szokásait, valamint a demográfiai jellemzőket figyelembe véve két csoportot két különálló vizsgálatban mértünk fel.

Az egyik a kisgyermekes családok térre járási szokásaira koncentrált. Ide a 7 éven aluli gyermekeikkel a tereken játszó családok tartoznak, akik életébe napi rendszerességgel épül be a játszótér. A megkérdezettek egynegyede naponta, kétharmada hetente többször jár le.

A másik vizsgált populáció a 8-14 éves iskolások csoportja. Őket a játszóterek környékén található iskolákból választottuk ki, és időmérleg-napló típusú kérdőívet vettünk fel velük.

Az adatok azt mutatják, hogy a gyermekek számára 10 éves korig jelenik meg markánsan a játszótérre járás a szabadidős tevékenységek között (a megkérdezettek 78%-a szokott játszani a téren), ez után – tipikusan az ötödik évfolyamtól kezdve – rohamosan csökken a térre járók száma. A térre járást erősen befolyásolja a szociális munkásokkal, valamint a kortársakkal kialakított kapcsolatok erőssége.

Napi eloszlásban vizsgálva, délután kettő és négy óra között van a „csúcsidő”, hisz ekkor sok napközis csoport is lent játszik, négy és öt óra között a létszám már csökken, ekkor a ténylegesen a szabadidőt töltő gyerekek találhatók meg. Este hat óra után szinte kiürül a tér, ekkortól más tevékenységeket folytatnak a gyerekek.

A programról, valamint a kutatások eredményeiről szívesen közlünk további információkat!

Vályi Réka

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Módszertani Központ

1033 Budapest, Miklós utca 32.

valyi@mmszbp.hu

female cialis cheap

szeptember 13, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.