Pusztaföldvárért Kiemelten Közhasznú Egyesület

Egyesületünk 2002-ben alakult.

Célja:

Pusztaföldvár község arculatának alakítása, a településen élő polgárok szemléletének formálása, a településért bármely módon és eszközzel tevékenykedő lakosok szervezése, tevékenységük koordinálása, rendezvények és megemlékezések szervezése. Hátrányos település lévén a hátrányos helyzetben illetve a halmozottan hátrányos helyzetben lévők esélyegyenlőségét segítjük elő a kulturális és az információs területen.

Legfontosabb tevékenységeink:

Teleházi szolgáltatások, pályázati lehetőségek feltárása, készítése, információs pontok ( FIP= Foglalkoztatási Információs Pont, FVIP= Fogyasztóvédelmi Információs Pont, eMagyarország Pont ), környékbeli teleházak és más civil szervezetek munkájának segítése ill. jó példák átadása és átvétele szervezetek között.

Mások által igénybevehető szolgáltatások:

– Irodai szolgáltatások nyújtása ( szkennelés, nyomtatás, fénymásolás, internet )

– információ szolgáltatás, tanácsadás

– Kertbarátok klubja

– Az ifjúság számára közösségi teret biztosítunk, hasznos szabadidő eltöltéséhez, helyszín   biztosításával.

– Közérdekű önkéntes tevékenység segítése

– Közösségfejlesztés: “Add Tovább” fiatalok a települési közösségekért országos mozgalomban aktív részvétel ( Közösségfejlesztők Egyesülete )

– Pimasz kulturális klub

– Tánc klub

– Néptánc klub

– Bagoly klub

– Kulturális és zenei rendezvények, programok szervezése, létrehozása

– Ifjúsági kezdeményezések segítése

Az egyesület ifjúsági tevékenysége a Teleház ( 2002 ) megalakulásától folyamatosan jelen van közösségünkben. Tevékenységeink érthetősége érdekében a 2010-es évet részletezzük.

2010. június

Szentiván-éji szalonnasütés:

minden résztvevő fiatal hozott otthonról kenyeret, sós szalonnát,  házi kolbászt, az udvaron tüzet gyújtottunk, körbeültük, jókat ettünk utána énekeltünk.

Résztvevő fiatalok száma kb. 25 fő.

2010. július

Sportnap:

– kézilabda sport bemutatása és kipróbálása kicsiknek és nagyoknak

– arcfestés a legkisebbeknek

– zumba fitness bemutatása és kipróbálása kicsiknek és nagyoknak

– tizenéves pusztaföldvári fiatalok énekeltek

– este tábortüzet gyújtottunk, körbeültük és énekeltünk

( napközben a helyi iskola tornateremében voltunk, este a Teleház udvarán )

Résztvevő fiatalok és szülők kb. 100 fő

2010. augusztus

Bioritmus Fesztiválon Békéscsabán való részvétel segítése a LightBusiness együttes tagjainak.

A LightBusiness önszerveződő tizenévesekből áll, akik a zenélés, zenei ritmusok szeretetéből fakadóan alakultak ( 1 fő gitáros- énekes fiú aki 16 éves, 1 fő énekes fiú aki 15 éves, 1 fő dobos fiú aki 16 éves) Unaloműzésből kezdték ütögetni a kiürült festékes vödröket, lábdobnak használták a 200 literes kukát, gitároztak és énekeltek hozzá.

Érdeklődő szurkolók akik elkísértek minket, kb 40 fő

Gyulán voltunk fürdeni.

A Békés Megyei Civil pályázatnak köszönhetően 20 fő hátrányos helyzetű fiatalt ( 12- 30 éves korig ) tudtunk ingyenesen strandolási lehetőséghez juttatni.

Nyárzáró Buli ( palacsintasütéssel ):

Szülők küldtek hozzávalókat a palacsintatésztához ill. a szendvicsekhez. A résztvevő fiatalok keverték ki a tésztát és sütötték a palacsintát ill. ami elkészült kínálgatták körbe a kisebb gyerekek. A fergeteges hangulatról a Light Business gondoskodott.

Résztvevők kb. 100 fő. Nagyon jó hangulatúra sikeredett.

2010.szeptember

Ibsen Ház Békéscsaba Kulturális Palota megnyitóján való részvétel. A LightBusiness együttes önszerveződésének bemutatása Civil Fórumon a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületénél, Állampolgári Részvétel Hete ( ÁRH ) keretein belül.

Érdeklődő szurkolók, akik elkísértek minket kb 20 fő

Zenével a szegénység ellen c. Európai Bizottság pályázatán való részvétel segítése a LightBusiness együttes tagjainak. A srácok megírták a szöveget ( “Fel a fejjel” a szám címe ) megzenésítették és segítettünk abban, hogy videóklipp készülhessen, melyben a srácok személyesen is szerepelnek. Ezen a pályázaton harmadik helyezést értek el Uniós szinten.

Fel a fejjel c. videóklipp megtekinthető:

http://www.youtube.com/watch?v=9kGyprCOfA0

2010. októberi őszi szünetben

Voltunk színházban, múzeumban, Körösök Völgye Naturpark Egyesületnél Békéscsabán, ahol újrahasznosított papírból készült alkotásokkal ismerkedtünk, voltunk MC Donald’s- ban enni, a Jókai Színházban Csárdáskirálynő c. előadást néztük meg, Munkácsy Múzeumban múzeumlátogatáson és ez mind egyazon napon történt a Békés Megyei Civil pályázatnak köszönhetően, ugyanis 20 fő hátrányos helyzetű fiatalt juttattunk a kultúrához való esélyegyenlőséghez ezen a napon.

Rendeztünk egy bulizós estét amikor Ki-Mit-Tud-ot tartottunk.

Karaokeztunk, voltak egyéni és csoportos énekelő fiatalok. A gimis lányok hastáncot adtak elő.

Résztvevő fiatalok 14- 30 éves korig kb. 25-30 fő.

2010.december

Mikulásváró kézműves foglalkozást tartottunk:

koszorút készítettünk, szalmából díszeket, gipszmintákat festettünk, gipszképkereteket díszítettünk és papírból hajtogatott hópehely formájú ablakdíszeket.

Résztvevők óvodások, kisiskolások, tinédzserek, szülők, kb. 25 fő.

Békés Megyei Néptáncszövetségtől jöttek néptáncosok, zenészek, kézművesek akik interaktív Táncházat tartottak nekünk kézműves foglalkozással egybekötve az egyik szombat délután. A helyi Művelődési Ház nagytermében fogadtuk a résztvevőket kb: 50 fő.

Karácsony előtt már a téli szünetben karácsonyi bulit rendeztünk, abból állt, hogy bemutattuk a Fejes Enikő 12 éves tanuló által készített kb. 5 perces videóklippet amit az eddigi programjainkon fényképezett képekből készített + filmet vetítettünk.

Résztvevő fiatalok kb. 25 fő.

Fejes Enikő, 6. osztályos tanuló videója:

http://www.facebook.com/video/video.php?v=190059044353990

Két ünnep között Bagoly- maratont rendeztünk ez kifejezetten a „kockák” kérése volt

( abból áll, hogy azok a fiatalok akik szeretnek számítógépen játszani azok most egy légtérben játszanak mindenki egy-egy számítógép előtt ül és addig gépezik ameddig bírja) Természetesen volt óránként megszabott pihenőidő, kajaidő, séta, nyújtózkodás… Nagy sikere van nálunk a közösségben, rendszeresen kérik a fiatalok.

Ezen idő alatt meghatározott időközönként szünetekben beszélgetésekkel, poénos történetekkel, játékokkal ( monopoli, amőba )múlatták az időt ami közelebb hozta őket egymáshoz.

Szilveszterkor volt szilveszteri buli, minden számítógép előtt ültek félórás váltásokkal fiatalok, volt aki behozta otthonról a sajátját, hogy ne otthon legyen egyedül hanem közösségben ahol jól érzi magát és közben filmet vetítettünk a falra, beszélgettünk, viccelődtünk. Éjfélkor  kölyökpezsgőket nyitottunk, koccintottunk egymással és az udvaron néztük az újévköszöntő tűzijátékot. Nagyon jó volt a hangulat.

Résztvevő fiatalok kb. 30 fő.

A programjainkon készült képeket a következő linken lehet megnézni:

http://iwiw.hu/pages/image/albumdata.jsp?userID=14476786&token=7b3a5fc146ac49ba

Képzéseken való részvétel is fontos számunkra akár egyénileg, akár egyesületi szinten. Fontos és hasznos a kapcsolati rendszer, hogy ápoljuk és megtartsuk és folyamatosan szülessenek új ismertségek amik által segíthetnek vagy segíthetünk másoknak eddigi tapasztalataink alapján.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete pályázatának köszönhetően „ Tan- folyam”- on vettünk részt és öt különböző képzésfajtára jártunk egyesületünktől három fővel 2010. január- augusztus között.

Bővebb információ: www.tan-folyam.hu

További képzéseken voltunk jelen 2010-ben:

– Civil Kollégium, Kunbábony: Ifjúsági Közösségi vezető képzés 2010. október

– Nagyító Alapítvány, Szeged: Civil Tréner Képzés + gyakorlat  2010. novembertől

– Civil Kollégium, Kunbábony: „Add tovább” Szervezőközpont Képzés 2010. november

– Bordány: Kő 1 leves 2010.

Az iskolaszüneteket tudjuk sűrűbbé tenni.

Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a semmi különös de mégis együtt vagyunk programokkal a helyi fiatalokat összetartjuk és tudják, hogy erre a helyre és ránk számíthatnak. A szülők minden programra küldenek süteményt vagy üdítőt és nem a saját gyerekeiknek, hanem a közösségnek.

Számunkra fergeteges élmények ezek és nagyon  jó összetartó érzés mindenkinek!!!

kép1 kép2 kép3 kép4 kép5

Dencsi Erika

elnök

5919 Pusztaföldvár Jókai u. 12.

(06 20) 523 9026

telehazpf@gmail.com

Fejesné Dér Andrea

ifjúsági közösségi vezető

(06 20) 523 9026

doxycycline buy

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.