Mi mindent nyújt a gyerekeknek a ma gyermekkönyvtára az olvasáson kívül?

A Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekciója már harminc éve áll a gyerekkönyvtárak, gyerekkönyvtárosok szolgálatában.

Országos szervezet, melyhez Magyarország összes megyei, városi, községi gyerekkönyvtára, gyerekkönyvtárosa tartozik. Összefogja a könyvtárak módszertani munkáját, továbbképzéseket, konferenciákat tart, tapasztalatcseréket biztosít, kiadványok megjelentetésével segíti a könyvtárosok munkáját.

A Szekción túl egyes könyvtárak programjait is bemutatták:

1. A Duna Televízió műsora kezdeményezte, hogy szakemberek közreműködésével helyi Cimbora klubokat keltsenek életre, ahol pártfogásba vették a verset, mesét írni-olvasni szerető, művészet kedvelő gyerekeket, akik a környezeti szépségeket, a természetet is szeretik.

„Könyvfaló kerestetik” olvasópályázatukat 2000-ben hirdették meg először, s azóta hagyományossá vált. Céljuk a szépirodalom megkedveltetése, a könyvek irodalmi értékének átélésén túl élővé, élvezetessé tenni a műveket, ezért az alkotókkal, szerzőkkel való személyes találkozásokat is szerveznek.

Előadó: Törökné Antal Mária gyerekkönyvtáros Dunaújváros, József Attila Könyvtár

2. Az Állatbarát klub 1991. októbere óta működik komplex programmal állattartó és állatokat kedvelő gyermekek számára. A klub tízedik születésnapjára is pályázatot hirdettek, miként az alakulás előtt.

Előadó: Karakasné Kőszegi Katalin gyerekkönyvtáros Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XIII./5 ker.Gyerekkönyvtár

3. El kell fogadni a tényt, hogy a gyerekek képzeletét a mai világban a mozgókép,az információ gyors elérése jobban megmozgatja. Foglalkozásaink komplexek, a CD-ROM bemutatása után a korra jellemző tárgyat készítenek,és természetesen könyvállomány nézegetésével, ajánlásával zárjáka programot. Ebből a kínálatból legtöbbször kölcsönöznek is a gyerekek.

Előadó: Budavári Klára gyerekkönyvtáros Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII/3

4. Az Óvodások Hete című programsorozat lényege, hogy a város összes nagycsoportos óvodása iskolakezdés előtt ellátogasson a gyermekkönyvtárba, s megismerje azt. A gyerekekkel számukra ismerős tevékenységeket végeznek, sok-sok mesével, énekkel, bábozással, játékkal, ügyeskedéssel. Az újdonság a helyszín: a gyermekkönyvtár.

Előadó: Puskásné Szűcs Ildikó igazgató, könyvtáros, szakinformatikus, könyvtári szakértő Szentes, Városi Gyerekkönyvtár

5. „Mintha-birodalom” a kГ¶lcsГ¶nzЕ‘ pulton innen Г©s tГєl – avagy a drГЎmajГЎtГ©k, mint a gyermekekkel valГі tГ¶rЕ‘dГ©s egy alternatГ­v mГіdja a gyermekkГ¶nyvtГЎrban. A valГіsГЎg Г©s a kГ©pzelet hatГЎrГЎn egyensГєlyozva jГЎtГ©kosan csempГ©sszГјk be a gyerekek tudatГЎba az informГЎciГіkat. Minden drГЎmafoglalkozГЎs egy ГЎltalunk kitalГЎlt kerettГ¶rtГ©netben, egy kГ¶zponti fГіkuszkГ©rdГ©s kГ¶rГјl jГЎtszГіdik. Fontos, hogy ez a kГ©rdГ©s semmikГ©pp sem eldГ¶ntendЕ‘ kГ©rdГ©s legyen,ne lehessen rГЎ konkrГ©t igennel vagy nemmel vГЎlaszolni. TermГ©szetesen mindig kell lennie valami megoldГЎsra vГЎrГі feladatnak, feszГјltsГ©gnek (lappangГіtitoknak!) is, amely elkГ¶telezettГ© teszi a gyerekeket a problГ©mamegoldГЎsГЎra.

Előadó: Némethné Kapus Krisztina gyerekkönyvtáros Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Budavári Klára elnök

Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekció

szekcio@extra.hu

www.extra.hu

cheap cialis black online

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.