Mester Dóra: Átfogó szexuális nevelés középiskolákban

Ars Erotica Alapítvány a szexuális nevelésért és a szexuális kultúrák elfogadásáért.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet „Iskola – egészségfejlesztés – szexedukáció” –Veszélyeztetett korú diákok prevenciós igényei és szükségletei című 2010. országos kutatása arra a következtetésre jutott, hogy a mai középiskolás korosztályokban a szexualitás témakörében a magas érdeklődéshez nem társul megalapozott tudás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavalyelőtt 43 181 abortuszt hajtottak végre Magyarországon.

A TE IS Alapítvány és az Ars Erotica Alapítvány 2010-ben olyan kísérleti oktatást indított több budapesti középiskolában, ami holisztikus szemlélettel, a nem-formális képzés módszertanát használva a magyar kulturális, társadalmi környezet valamint az intézményi háttér realitásaiba ágyazott. Ennek a programnak a tapasztalatai azt mutatták meg, hogy a gyakorlati kezdeményezéseken keresztül vezethet az út egy ideális, átfogó szexuális – életmódnevelés felé. A jelenlegi helyzet kihívásaira csak olyan módon adhat felelős és használható választ a felnőtt társadalom, hogyha szakít a nevelés, oktatás eddigi modelljeivel és mind szemléletében, mind módszertanában új utakat nyit. Olyan utakat, amiben hangsúlyos elem a szexualitásról való pozitív beszéd és gondolkodás, amiben a fiatalabb korosztályokat nem egyoldalúan közelíti meg, hanem párbeszédre törekszik, amiben szerepet kapnak a nem-formális képzés elemei és nem utolsósorban, ahol az érintett szakmák aktívan együttműködnek.

Az Ars Erotica Alapítványt azért hoztam létre, mert a szexuális nevelés feladata nem egyszemélyes misszió. Közép- és hosszú távú tervem az, hogy a szexuális nevelésben érintett szakemberekkel megoszthassam a San Francisco

Sex Information (www.sfsi.org) nagy múltú civil szervezet szexedukációs módszertanát, ami célzottan azt a problémát kezeli, hogy a pedagógusok és a szexuális nevelésben érintett felnőttek hogyan tanulhatnak meg erről a kényes témáról kommunikálni, milyen módszertani és pedagógiai eszközök állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy kiscsoportban, nem-formális eszközöket használva iskolai keretek között nyitottan tudjanak szexuális vonatkozású témákban kamaszokkal beszélgetni. Mindezt egy átfogó életmód- és egészségnevelés keretében, ahol a testkultúra, párkapcsolati kultúra, a különböző értékek, vallási- és kulturális nézetek is hangsúlyosan teret kapnak.

Az Ars Erotica Alapítvány jelenleg minden magyarországi kísérleti képzést a WHO 2010ben kiadott, európai országokra vonatkozó ajánlásaival összhangban alakít ki.

A WHO  dokumentum letölthető:

Standards for Sexuality Education in Europe (World Health Organization):

http://www.bzga-hocc.de/?uid=bed7eca64702f7e23f3b6d487753b389&id=home

Mester Dóra

szex-edukátor, szakmai igazgató

Ars Erotica Alapítvány

www.arserotica.hu

www.csakatestemenat.huclomid tablets to buy uk

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.