Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (1993): Egy lépéssel beljebb

24 órában, anonim módon, ingyenesen és mobilról is elérhető segélyvonalak, online konzultációs szolgáltatások.

Gyerektelefon: 116-111

A gyerekeket meg kell hallgatni…

Egy oldalban írni a Kék Vonalról reménytelen vállalkozás. Amit ebben a terjedelemben nyújtani tudok az egy pillanatfelvétel a lényegről és minden további, ami a mögötte lévő szakmai-módszertani-működési elvek, gyakorlat pedig elolvasható a web oldalunkon: www.kek-vonal.hu

Amikor iskolákba megyünk beszélni a gyerekeknek, fiataloknak a Kék Vonalról és feltesszük a kérdést, hogy ti mivel hívnátok a segélyvonalat, általában ez a válasz:

– Én? Semmivel, még soha nem hívtam és nem is hívnám! De van egy haverom, aki viszont tök jó lenne, ha hívná, mert…..

… És elkezdődnek a történetek, a kamasz problémákról, persze egyikük sem magáról mesél, hanem valamelyik haverjáról. A telefonban is ezt hallom a legtöbbször: „Van egy barátom, aki….” akit elhagyott a szerelme, aki állandóan zűrökbe keveredik a suliban, akit otthon sosem hallgatnak meg és álladó a veszekedés, akinek válnak a szülei és senkit nem izgat, hogy vele mi van, aki talán le fog feküdni a szerelmével, de fél és nem tudja, hogy ez normális-e, akit bántanak az osztálytársai, vagy aki egyszerűen magányos és nem tud beszélgetni senkivel. Miközben a legtöbb kamasz nem hívná a Kék Vonalat és valójában neki nincs gondja, csak a haverjának, eközben tavaly 50.637 beszélgetés valósult meg a segélyvonalakon, ennyiszer döntöttek úgy a kamaszok, hogy kell valaki, aki meghallgatja őket, még akkor is, ha nem róla van szó, de éppen róla is lehetne… Ez az anonimitás, az arctalanság és a telefonos helyzet ereje a kamaszok világában, ez az az alacsony küszöb, ami lehetővé teszi a találkozást a segítő felnőtt és a kamasz között rövidebb-hosszabb időre. A  kapcsolat ereje pedig abban rejlik, hogy az ügyeletes ebben a pillanatban csak őrá figyel, csak őrá reagál, csak róla van szó, az ő érzéseiről, gondolatairól, élményeiről. Kapcsolatban fejlődni annyit jelent a Kék Vonalnál, hogy az élet egy tört pillanatában a kamasz az ügyeletessel való találkozásban (kapcsolódásban) kapcsolatba kerül önmagával, érzéseivel, gondolataival, történetével. Sokszor elég egy-egy kérdés, egy-egy megerősítés, egy-egy érzésnek a kimondása ahhoz, hogy megszülessen döntés, felismerés, megnyugvás, megkönnyebbülés, a megosztás öröme. Ezt a lényeget szolgálja a Kék Vonal minden szolgáltatása, programja, projektje közvetlenül, vagy közvetve azokra a problémákra, eseményekre, helyzetekre reagálva, ami a kamaszok, gyerekek világában megjelenik. Nincs kis, vagy nagy probléma, a gyerek, fiatal van a fókuszban, de a felelősség hatalmas, mivel a bizalom is hatalmas. Így más a felelősség szintje és az  eszközünk a veszélyhelyzetekben, a krízishívásokban. Az eszközök, elérési csatornák bővülését a Gyerektelefon tapasztalatai indukálják, azok az impulzusok, amik közvetlenül a fiatalok világából érkeznek felénk: hogy kapnak-e valódi segítséget, ha bántalmazzák őket, vagy más veszélybe kerülnek? Hogy tudják-e, hogy milyen jogaik vannak és azokért ki felel? Hogy milyen kiszolgáltatottság rejlik a virtuális térben, ahol még nincsenek valódi védőfaktorok?

Internet Helpline: 116-111

Eltűnt Gyerekek Segélyvonala: 116-000
Gyerek ne tűnjön el! Krízisvonal veszélyhelyzetekben, különösen gyerekeltűnés, szökés eseteiben.

EMIL, Chat: kek-vonal.hu/emil, kek-vonal.hu/chat
Találkozás és segítő kapcsolat a virtuális térben.

Szakember – Szakember Vonal: +36 1/302-09-44 (keddenként, 10-14 óráig),
Konzultáció gyerekkel foglalkozó szakembereknek: szakemberek@kek-vonal.hu

Kérdezd a Gyerekjogászt!: gyerekjogasz@kek-vonal.hu

Önkéntes segítők a Kék Vonalban: onkenteskepzes@kek-vonal.hu,
Önkéntességről a Kék Vonalban: http://www.youtube.com/watch?v=OxhjPkwm8t8

Papp Zsuzsanna

szolgáltatások vezetője

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

(06 1) 354 1029

(06 70) 417 8675

zsuzsa.papp@kek-vonal.hu


female cialis buy

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.