Kamaszparlament tevékenysége a Bükki-Hegyháton

…avagy mit tehetnek a fiatalok saját jövőjük érdekében

A Kamaszparlament keretén belül a Bükki-Hegyhát településeinek fiataljai az önkormányzatokkal közösen olyan projekteket valósítanak meg

– a kultúra – a település kulturális, történelmi értékeinek összegyűjtése, hagyományok ápolása, kulturális fesztiválok szervezése stb.,

– a környezetvédelem – parkok, történelmi, kiránduló helyek stb. ápolása, rend-betétele,

– a sport – sportélet megszervezése területén, melyek jelenleg számukra a szabadidő értelmes eltöltését, de egyúttal hosszútávon munkahelyteremtést, az életminőség javulását jelentik. Az önkormányzatok a kistérség fejlesztési elképzeléseit a fiatalokkal közösen alakítják, formálják, és valósítják meg.

Az előadás keretén belül maguk a fiatalok számoltak be az első lépésekről, a már elért eredményekről, tervekről. Tevékenységük pozitív folyamatokat indított el a helyi társadalomban, hitük és lelkesedésük új erőforrást jelent a falvak közösségei számára. Így élednek újjá rég elfeledett szokások, válnak ismét fontossá azok a kulturális és természeti értékek, melyek majdnem a feledés homályába süllyedtek, s melyekre az itt élő nemzedékek méltán voltak büszkék. A fiatalok nyitottsága, a világ dolgai iránti érdeklődése kihat a felnőttekre is, így az évtizedeken keresztül befelé fordult települések ismét kapcsolatokat, barátokat keresnek mind határon belül, mind határon kívül. Ez is része annak a folyamatnak, mely szerint a helyi társadalom tagjai úgy döntöttek, hogy a múlt század elején „Magyar Semmering” néven közismert turistaparadicsomot újraélesztik, igaz Bükki-Hegyhát néven. Ez a munka a kistérség feléledését, újbóli magára találását is jelenti. Legnagyobb eredménye pedig, hogy a fiatalok részeseivé válnak a jövő – és remélhetően a saját jövőjük – alakításának.

Mi abban bízunk, hogy az idelátogatók számára a sok érdekesség, látványosság mellett az igazi különlegesség a fiatalok munkájának eredménye lesz.

Farkas Éva ifjúsági referens, a Kamaszparlament koordinátora

Őrhegy Egyesület

3600 Ózd, Október 23. tér 1.

(48) 471-806

orhegy@mail.datanet.hu

cost clomid

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.