Helyettes szülői és családi napközi szolgáltatás a Fehér Kereszt Közhasznú Egyesületnél

Civil szervezetünk Budapesten és Pest megyében tart fenn gyermekjóléti alapellátási szolgáltatásokat. 31 családból álló helyettes szülői hálózatunk rövid távú, határozott idejű, átmeneti gyermekfogadásra vállalkozik. A felvételekor fontos szempont, hogy a gyermek a szerződés lejártakor hazamehet-e, problémáik valóban rendezhetők-e rövid időn belül, adottak-e a megoldáshoz szükséges erőforrások, képességek a szülőnél, reális-e a célmeghatározás. A rövid időre szóló gyermekelhelyezés csak a csodavárás szintjén működik a gyermeket elhanyagoló vagy veszélyeztető családok esetében, ilyenkor a helyettes szülői gondozás erőltetése nem szolgálja a gyermek érdekét, hiszen előbb-utóbb úgyis a szakellátásba kerül, az elhelyezés csak újabb törést okoz számára. Bonyolult családi problémák, házastársak közötti konfliktus, nevelési gondok esetén az elhelyezés csupán a probléma elodázásában nyújt segítséget. A helyettes szülői gondozás sikeres, ha a család gondjának természete jól elhatárolható, megoldása rövid időhatárokhoz köthető – pl. a szülő kórházi kezelése, lakásproblémája, anyagi gondjai, munkavállalása.

Egyesületünk helyettes szülői hálózata önkéntes segítőkből áll. Nagy létszáma lehetővé teszi, hogy tagjai hosszabb-rövidebb időre felfüggesszék gyermekfogadási hajlandóságukat és bármikor mondhassanak nemet, ha egy–egy gyermek fogadása nem fér bele életükbe. A befogadó család kiválasztásakor nem csak az érkező gyermek szükségleteire, hanem a helyettes szülők családjának adottságaira, a vendég gyermekkel kapcsolatos kívánságaikra is tekintettel kell lenni. Az elhelyezés előtt egy ismerkedő találkozót szervezünk a két család között, ahol kialakulhat a kölcsönös bizalom. Tapasztalataink szerint a segítséget kérő szülő a lehető legjobbat szeretné gyermekének és ez olyan alap, amelyre együttműködést lehet építeni. Leghatékonyabban ezzel a működési móddal lehet megelőzni a helyettes szülők korai kifáradását.

OFA-pályázatunk keretében működő családi napközi hálózatunk 8 családi napközi telephelyen fogad 1-4 éves korú gyermeket: Budapest VI. és XVII. kerületében, Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilissszentivánon és Maglódon.

Egyesületünk célja a kétfajta családszerű gondozási forma (helyettes szülői és családi napközi ellátás) közelítése egymáshoz. Családi napközi gondozóink helyettes szülői végzettséget is szereztek, így képesek mindkét ellátási forma nyújtására. Tapasztalataink szerint kistelepüléseken a szülők munkaideje alatti napközbeni gyermekfelügyeletre van nagy igény. A fejlődés feltétele, hogy emeljék az állami normatíva összegét, vagy jogszabály-módosítással a családi napközi gondozó jogállását közelítsék a helyettes szülőéhez: a lehívható pénz 100%-os hasznosítása válna lehetővé, ha adóterhet nem viselő tiszteletdíjként, illetve rezsi hozzájárulásként lehetne kifizetni.

Rabi Edina szakmai vezető

Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesület

1077 Budapest, Rottenbiller u. 26.

(1)343-6680

(06 20) 961-9359

(06 70) 317-5354

egyesulet@feherkereszt.hu

www.feherkereszt.hu

cheap cialis black online

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.