Fehér Beáta: Élménypedagógiával a drogprevencióban

A drogprevenció fogalmát mi, szakemberek is igen tágan értelmezzük. Ma már szívesebben alkalmazzuk az egészségfejlesztés elnevezést, mely a prevenció egy tágabb értelmezését teszi lehetővé. Az egészségfejlesztés az embert és környezetét egységben szemlélve, a lelki és testi egészség együttes fejlesztését tűzi ki célul.

Az élménypedagógia fogalmát úgyszintén eltérően alkalmazzák. Az élménypedagógia egy olyan aktív tanítási-tanulás, tanácsadási módszer, melynek alapja a személyes élmények megélésén keresztül történik, a megszokottól eltérő környezetben.

A drogprevenció számos lehetséges módja közül az élménypedagógiai alapú megközelítés számtalan lehetőséget hordoz magában. Az élménypedagógia nem csak arra tanítja meg a gyerekeket, fiatalokat, hogy hogyan töltsék szabadidejüket aktívan, kreatívan, izgalmasan, hanem egyben közösségépítő hatása is van. Az egészségfejlesztés szemszögéből nézve a gyerekek és fiatalok testi és lelki egészsége is fejleszthető az élménypedagógia módszereivel. A foglalkozások során fejlődik önismeretük, szociális készségeik, de fejlődik erőnlétük, testtudatuk is.

A drogprevenciónak különösen nagy szerepe van a veszélyeztetett célcsoport elérésében, a droghasználattal szembeni lehetséges alternatívák felmutatásában. A droghasználók egy részére jellemző veszélykereső magatartás konstruktív irányba való terelésének lehetséges útja lehet a sziklamászás, magas-kötélpálya, vadvízi evezés, mely az előbb sorolt előnyökön túl valódi alternatívát jelent a veszélyt kereső fiataloknak.

A Pressley Ridge Magyarország Alapítvány által alkalmazott Project Venture program összeköti az élménypedagógiát a drogprevencióval.

A program előnye, hogy elemei ugyan egymásra épülve egymást erősítik, azonban külön-külön is alkalmazhatók. A program egyes elemeit fokozatosan lehet bevezetni egy közösségben, anélkül, hogy az a csoport „megerőszakolásával” járna.

A teljesség igénye nélkül a program elemei:

  • Iskolai élménypedagógiai foglalkozások
  • Kalandtúrák és kalandtábor
  • Kortársképzés, kortárssegítés
  • Családi programok, a család bevonása
  • Közösségi szolgálat (faültetéstől a közösség által működtetett állatmenhelyig)

A Project Venture programot az USA-ban az indiánok között kezdték alkalmazni, mely, eredményeinek köszönhetően – az outdoor programok közül egyedüliként – megkapta az amerikai kormányzat Hatékony Prevenciós Programok Nemzeti Irodájának „Modell Program”-ja címet.

A komplex egészségfejlesztő élménypedagógiai módszer a kulturális elemek bevonásával roma közösségben is hatékonyan alkalmazható.

Fehér Beáta

pszichopedagógus, addiktológiai konzultáns

(06 20) 928 4580

beata.feher28@gmail.com

www.szenvedelypont.hupont.hu

A Project Venture programról:

www.pressleyridge.org/magyarorszag

cialis super active prezzo

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.