Érettségi alternatív úton

A műhely az iskolarendszerből kieső fiatalok reintegrációja tapasztalataival foglalkozott, a Belvárosi Tanoda két pedagógusa és a Külvárosi Tankör két vezetője, szociális munkása és egy pass4sure 000-998 diákja ismertetői mellett minden részvevő aktív bekapcsolódásával.

Az iskolák nem dolgoztak ki szabályrendszert a bekerülés feltételeiről, egyetlen kikötés, hogy a hozzájuk jelentkező diáknak már legyen megkezdett középiskolai tanéve.

Mára mindkét iskolában túljelentkezés tapasztalható.

Ezekben az iskolákban a szülők szerepe nem igazán jelentős, sőt. Köszönhető ez többek között az eleve magasabb korösszetételnek, illetve, annak pass4sure MB2-867 hogy a pedagógusok elsősorban a diákokra, az ő problémáikra, lehetőségeikre fókuszálnak. Ez nem jelenti azt, hogy elzárkóznának a szülőktől, de nem jellemző a kapcsolattartás.

Az iskolák – egymáshoz hasonlóan – elsősorban pedagógiai módszerekkel segítik diákjaikat, hiszen az ott dolgozók elsősorban tanárok, akik pedagógusi szerepükben mások, mint általában a hagyományos oktatási intézményekben dolgozó pályatársaik. Nem segítő szakemberként foglalkoznak a hozzájuk forduló kamaszokkal, hanem pedagógusként alakítanak ki bizalmi viszonyt, elfogadó, barátságos légkört diákjaikkal.

Más elnevezést használnak ugyan, de hasonlóan gondolkodnak a tanár-diák kapcsolatokról: alapvető érték a kölcsönös bizalom és szimpátia.

A szociális munka lehetőségeiről, nem is elsősorban az alternatív iskolai, hanem a hagyományos keretekben esett szó. A kérdés nyitott maradt. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy pillanatnyilag a hagyományosan működő oktatási intézmények – amelyek alapvetően más viszonyrendszerrel működnek, mint az alternatív iskolák – nehezen nyitnak, és már az is nagy eredmény, ha az alternatív pedagógiai szemlélet egy-egy szelete beépül a programjukba.

A korábbi trend megfordult, újabban a Külvárosi Tankörben helyeznek nagyobb hangsúlyt a szolgáltatások bővítésére, a közösségi programokra, míg a Belvárosi Tanoda – éppen fordítva – a pedagógiai eszközökre koncentrál.

A műhely házigazdái, Szalai Dóra (szalai.dora@freemail.hu) és Varga-Hegyi Eszter (hesztus@freemail.hu) iskolai szociális munkáról szóló írása a Család, gyermek, ifjúság 2002/6. számában jelent meg.

Szebényi Csilla

Belvárosi Tanoda

1054 Budapest, Molnár u. 9.

06-1-266-3378

Czikora Györgyi

Külvárosi Tankör Középiskola

1058, Budapest, Drégelyvár u. 6.

06-1-417-1434

Líceum Zöld Kakas Mentálhigiénés Szakközépiskola

1098 Budapest, Hurok u. 11.

buy dapoxetine europe

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.