Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Az „Otthon Segítünk” sok szempontból egy hagyományos értelemben vett nagy-család támogató szerepét tölti be olyan kisgyermekes családok számára, akiknek rokonaik vagy barátaik nem tudnak segíteni, akik gyermeküket egyedül nevelik, akik több kisgyermeket nevelnek, esetleg lehangoltsággal vagy egészségügyi problémákkal küzdenek, vagy nem olyan régen telepedtek le a környéken.

Saját szülői tapasztalattal rendelkező, felkészített önkéntesek otthonukban rendszeresen látogatják az ingyenes segítséget kérő családokat. Célunk, hogy kisgyermek életében kiemelkedő fontosságú az első években úgy segítsük a családokat, hogy a kisgyermek a saját szüleitől kaphasson elegendő gondoskodást és szeretetet. Nem helyettük végezzük a feladatokat, hanem velük együtt. Sok-sok beszélgetés, közös séta, közösen végzett házimunka, hivatali ügyek közös intézése, játék, más közös tevékenységek során az önkéntes célja, hogy megerősítse a szülőt saját szülői szerepében. Tapasztalat és barátság mellett elsősorban derűt próbálunk vinni a család életébe. Sok esetben a szolgálat híd szerepét tölti be a szakemberek felé, például ha a családok nem mernek szakemberhez fordulni, vagy nincs elég információjuk.

A segítés módja nagyon egyszerű. Aki átélte szülőként a kisgyermekes éveket, az tud segíteni annak, akinek most vannak kicsi gyerekei. Hogyan segít? Rendszeres jelenléttel. Eljön, ráér, jelen van, és úgy segít, mint egy jó barát vagy nagymama.

A szolgálat bemutatására használt legkedvesebb hasonlatunk egy kis fa és mellette egy karó. A kisgyermekes család olyan, mint egy fiatal fa. Előtte az élet, a növekedés lehetősége. De sokszor segítségre van szüksége. Néha nem is kell több segítség, mint egy egyszerű karó. A karó, aki egy már tapasztaltabb fa darabja, ezért elég erős. A karó célja, hogy a kis fa növekedjen, ne ő. Különben elvenné az életteret, és a fiatal fa csak gyöngülne. És a kis fa megerősödik, és nem lesz többé szüksége karóra. Egyre több gyümölcsöt érlel. A karó pedig átkerülhet egy újabb fiatal fa mellé.

Önkéntesség

Az önkéntesek a szolidaritást és a társadalmi felelősség-vállalást testesítik meg környezetükben: én is voltam kisgyermekes édesanya vagy édesapa, nekem is voltak gondjaim és örömeim, s most szívesen segítek másoknak. Önkéntesnek bárki jelentkezhet, akinek van saját szülői tapasztalata, és részt vesz egy 40 órás felkészítő tanfolyamon.

Szupervíziók

Az önkénteseket képzett szervező fogja össze: megszervezi a felkészítést, rendszeres kapcsolatot tart, szükségszerinti támogatást ad és levezeti a szupervíziókat. A szervező felelőssége, hogy az önkéntesek tisztában legyenek a szolgálat határaival és betartsák azokat.

Dr. Benkő Ágota igazgató

(A MindenGyereken Tamásné Kollár Magdolnával és dr. Kiss Katalinnal vezették a műhelyt.)

Otthon Segítünk Alapítvány

1114 Budapest, Bartók Béla út 37.

(1) 209-3430

(1) 365-1436

otthonsegitunk@webdream.hu

doxycycline generic

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.