Családi krízisből kivezető út: egyszülősség

A magyar lakosság 60%-a érintett az egyszülősség által, a jelenben vagy a múltban, saját vagy párja személye révén. Ez az élethelyzet sokszor elviselhetetlennek érzett terheket ró a szülőre és a kamasz gyerekre is.

Az Egyszülős Klub 12 éve működik. A helyszínek és a módszerek is kb. 4-5 évenként változtak. Eleinte az iskolák gyermekvédelmi felelősei küldték hozzánk az osztálynaplóba piros V-vel megjelölt gyerekeket, de klubba nem lehet küldeni senkit. Ha jól is érezte magát, kimaradt. De néhány hónap vagy év múlva újra felbukkant, megoldást keresve és gyakran találva aktuális problémájára.

Kezdetben a hangsúly a gyerekcsoporton volt.

A legnagyobb változást ebben az évben éltük át. Önálló alapítvánnyá válva a VII. kerület Civil Házában kaptunk helyet, és sorra születnek az újabb szolgáltatásaink is.

Szeptembertől várandós egyedülállók és kicsi gyermeküket egyedül nevelő szülők is saját támogató csoportjukba jöhetnek. Bevezetés alatt áll az egyszülősök támogatott társkereső szolgáltatása is.

A jelenlegi klub működése: minden péntek délután – néhány nyári napot kivéve – várjuk a családokat az egyazon időben működő felnőtt-, kamasz- és gyerekcsoportba.

A gyermekcsoportra a kötetlen játék, a kézműves tevékenység a jellemző.

A kamaszcsoportban hétről hétre nagyon oldott, jó a hangulat. Sokat játszanak, beszélgetnek, ha a pályázataik sikeresek lesznek, akkor közös kirándulást, mozizást, koncertet is terveznek.

A felnőttek csoportjába sokakat barátnő, nagymama hoz el. Az első, problémafeltáró beszélgetésen nem mindenkinek ajánljuk a klubot. Egyeseknek felajánlunk még további beszélgetéseket és az indulatok csitulta után fogadjuk őket a csoportba, mert ő is sérülhet Pick the slot machines with the highest percentage in order to gain the maximum advantage. és fájdalmat is okozhat. A csoportban történteket befolyásolja a csoport összetétele. Ha túlsúlyban vannak az újak, ami leginkább szeptember-október táján fordul elő, akkor önismereti játékokat kezdeményezünk. A játékok témáját leginkább a családokban történtek határozzák meg. Gyakran a kamasz és a felnőtt csoport témája azonos, mert a szülőt és gyermekét is ugyan az a probléma foglalkoztatja.

December – január az ünnepléssel, az ünnepek tartalommal való megtöltésével telik, szeretet, a szeretet kommunikálása, az egymás elismerése a téma.

A tavaszi hónapokban a párkapcsolat, társkeresés a foglalkozások témája.

Az évet az immár 12. alkalommal megtartott nyári táborral zárjuk.

Elkezdtük az egyszülős szervezetek országos hálózatának a kialakítását, az idén induló 42 szervezetből 12 már felvette velünk a kapcsolatot, 8 szervezet a mi módszerünk szerint kezdte meg a működését. Klubvezető-képzésbe kezdtünk, amin 18-an vettek rész.

Tervezzük az egyszülős családok érdekvédelmének megszervezését.

Nagy Lajosné

Egyről a kettőre Egyszülős Családokért Alapítvány

1071 Budapest, Peterdy utca 24.

06-20-315-2747

order female cialis

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.