Az Avasi Ifi Műhely

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a Dialóg Egyesület közreműködésében 2009 májusától ifjúsági közösségfejlesztő koordinátorok felkészítése kezdődött. A képzésben részt vesznek a gimnázium diákjai és az Avason lakó fiatalok.

A képzés elején megfogalmaztuk elvárásainkat, lehetőségeinket és elhatároztuk, hogy folytatjuk a munkát közösen tovább. 2009 szeptemberétől rendszeresen találkozunk és dolgozunk azon, hogy az avasi lakótelepen elindítsunk egy újfajta gondolkodásmódot, együttműködve a lakossággal. Célunk, hogy a lakossággal közösen egy élhetőbb, mindenki által szerethető Avast váltsunk valóra.

Az ifjúsági csoporttal párhuzamosan elindult az avasi intézmények vezetőinek párbeszéde is. A két csoport közösen kezdte el használni az Avasi Közösségek nevet.

Párhuzamosan két fontos dologgal foglalkozunk. Évenként két akciónapot szervezünk, amikor kilépünk a házak közé, ismerkedünk az emberekkel, megkérdezzük véleményüket, közösen tervezünk. 2010. május 8-án volt az első akciónapunk, 2010 szeptemberében az Avasi Búcsún a második. A májusi akciónapon bemutatkozásunk és a lakók terveinek a felmérése volt a legfontosabb. A programok megszervezésében szilárd hátteret biztosítottak nekünk az avasi intézmények. Az érdeklődők kérdőíveket tölthettek ki, melyekben a közösségi terekről valamint az Avasról is kérdeztük az itt élőket. A Tervezz bátran sátorban közösségi tereket tervezhettek, rajzokkal, térképekkel együtt dolgozva láthatóvá tették az elképzeléseiket. Ezeken kívül egészségügyi sátor, lakossági fórum, játszóház, énekes táncos bemutatók várták az érdeklődőket.

2010 decemberében közösségfejlesztési folyamatot indítottunk el a Sályi 1-13. és Szentgyörgy 64-72. lépcsőházakban. Ezek a házak egy közös belső teret zárnak be. A folyamatot azzal a céllal kezdtük el, hogy a lakókat aktivizáljuk, közösen cselekedjenek, és képviseljék érdekeiket. 104 lakásban mondták el a véleményüket az Avasról és a lakókörnyezetükről. A beszélgetéseket 3 szálon indítottuk el. Milyennek is látják ők az Avast, mi az ami érték számukra, milyen problémákkal szembesülnek napról napra, és mit gondolnak a lehetséges fejlődésről. Ezeket a beszélgetéseket feldolgoztuk, strukturáltuk. Nem tettünk hozzá, nem vettünk el belőle, csak csoportosítottuk. Az eredményeket közösségi beszélgetésen mondtuk el a lakóknak. A tavaszra közösségi cselekvés keretében nagytakarítást, virágosítást tervezünk a lakókkal közösen.

Letölthető bemutatkozóanyag itt.

Letölthető videó itt

Sélley Andrea

Dialóg Egyesület

sali@foldalattikhe.hu

06/70 949-8421

Mozgó Mónika

Avasi Ifi Műhely

mozgomoni@gmail.com

cost of clomid with insurance

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.