Az A-HA! Modell

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2005 januárjában immár harmadik tanévének második félévére készült középiskolásoknak szóló A-HA! – Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programjával, melynek megvalósítása az A-HA! modellen nyugszik.

Egy olyan komplex program indult el, mely a prevenciós célú témakommunikációtól a gyógyító-megelőző munkáig bezárólag megoldást kínál a tizenéves korosztály szexuális élettel kapcsolatosan felmerülő problémáira.

Az oktatás, a médiában történő felvilágosítás, a játék, a szórakozás és az orvos-szakmai tájékoztatás egy-egy önállóan működő kommunikációs csatornát jelent, melynek segítségével a program üzenetei eljutnak a fiatalokhoz.

Az A-HA! modell lényege, hogy a problémafelvetéstől, a prevenciós célok megvalósulásán keresztül, a konkrét tanácsadásig jutunk el, és a láncolat végén aktív betegirányítás eredményeképpen bekapcsolódik az egészségügyi ellátó rendszer.

Három irány, egy cél.

A program három alappillérre támaszkodik:

1. Előadás a suliban

Az első elem az iskolai oktatás. Ehhez a korcsoportnak (14-18 éves lányok és fiúk) megfelelő oktatási anyagot állítottunk össze, bővítettük oktatóink létszámát és folyamatos képzésükrő gondoskodunk. Az első két tanév során közel 300 szülész-nőgyógyász szakorvos közreműködésével tartottuk meg felvilágosító óráinkat.

2. Jöhet a meNET – megújult az internetes oldal!

A program második pillére az internetes távoktatás és tanácsadás. A www.a-ha.hu internetes címen teljes körű tájékoztatás kapható a programról. Külön megszólítottuk a középiskolák igazgatóit, részletesen megismerhették a program céljait, támogatottságát, a programhoz történő csatlakozás módját. Az oldal fő fejezetei a tizenévesek részére készültek.

Kamasz-útra-való, Webdoki válaszol, Tini-titkok, A-HA játékfejezeteink mindegyike a témával kapcsolatos ismeretanyag közvetítését és elmélyítését szolgálja.

3. Játék

Az A-HA játék talán a legérdekesebb része programunknak, hiszen egy teljes tanéven keresztül lehet pontokat gyűjteni különböző feladatok megoldásával. A kérdések tematikájukban szorosan kapcsolódnak a szerelem, szex, emberi kapcsolatok körhöz és érintik az orvostudomány, az irodalom, a komoly- és könnyűzene, a festészet, a filmvilág és még sok egyéb téma érdekességeit.

+ 1 újdonság a fiatalok nyelvén

Elkészítettük diákoknak szóló oktatócsomagunkat, melyet évente 100.000 példányban szeretnénk eljuttatni a fiatalokhoz. A csomag tartalmaz egy Kamasz-útra-való című kiadványt, egy praktikus és divatos csomagolású A-HA! zsebet, melybe egy elsősegélynyújtó Zsebfüzetet, valamint egy óvszert helyezünk el. A kiadványok az A-HA! program új figuráival jelennek meg, akik saját tapasztalataikat osztják meg az olvasóval.

Dr. Szőnyi György programvezető

Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság

1036 Budapest, Bécsi út 61.

(1) 439-1700

info@sznptt.hu

www.sznptt.hu

www.a-ha.hu

cialis black buy

október 18, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.