Ádám Dénes: Természeti nevelés lehetőségei

Napjaink társadalma eljutott arra a szintre, hogy a természet és a természeti folyamatok az átlagember számára ismeretlenek. Nem tudjuk megérteni a természet titkait és összefüggéseit. Ennek oka elsősorban abból ered, hogy alapvető félelmek vannak belénk oltva a környezetünk, a média és a társadalmi viszonyulásaink miatt. A félelmeink elsősorban a természet, mint ismeretlen felé erőteljesek.

Ezen változtatni kell. Mint minden változtatást, ez is legkedvezőbb korosztályos szinten indítani. Lényeges, hogy míg a kisgyermek nyitott a világ titkai iránt, ezt a nyitottságot a felnőttkor felé fokozatosan elveszíti. Szinte minden korosztályt meg lehet szólítani úgy, hogy a természetet újra bemutassuk és a berögződött hibás sztereotípiákat megváltoztathatjuk.

A korosztályok szempontjából lényeges:

– a csecsemőkor

– a kisgyermekkor

– a kisiskoláskor

– a serdülőkor

– a kamaszkor

– az ifjúkor

– a felnőttkor

Minden korban tudunk olyan természet közeli programokat szervezni, mely által az ember újra találkozhat a természet világával. Ugyanazt a programot be lehet mutatni úgy is, hogy minden korosztály számára másképp tálaljuk a lényeges részeket.

A következő programok szervezhetők:

– Séta

– Gyűjtögetés

– Gyümölcskóstolás

– Táplálkozás

– Munkaterápia

– Játékok

– Kirándulás

– Megfigyelések

– Táborozás

– Előadás

Minden korosztálynak másképp kell, és lehet a fenti programokat szervezni. A felnőttek közül a legtöbbet a saját gyerekeiken keresztül lehet visszairányítani a természet felé. Törekedni kell arra, hogy a természetben, a társadalomban még fellelhető értékeket összegyűjtsük, és igyekezzünk továbbadni

Legnagyobb feladat áttörni a közöny falát, és felderíteni mit kell felkutatni, amit tovább is kell adni. A cél az, hogy a természet megismerése által egészségesebb embereket, egészségesebb személyiségeket, és egészségesebb társadalmat építsünk.

Ádám Dénes

erdőmérnök-tanár, főerdőtervező

Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, Szombathely

06/30 383-4924where can i buy dapoxetine online

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.