A tehetséggondozás és benne az állami gondozott gyerekek sikerei

A Peron Music Alapítvány tízéves működése alatt fontos szerepet kapott a szociális feladatok ellátása.

Feladatunknak tekintjük a szociálisan hátrányos, tehetséges gyermekek segítését, támogatását, lehetőségeinek szélesítését. Az alapítvány működésének kezdetén, 1994-től a 10-25 év közötti gyermekeket és fiatalokat támogattuk, a tehetséggondozás és a táboroztatás területén. 1997-től 2-3 éves kicsikkel is foglalkozunk a Gyermekgála keretében.

1994-től a csonka családos és állami gondozásban élők támogatásával indult a program. Nagy Angéla tapasztalataival vágtunk bele állami gondozásban élő gyermekek táboroztatásába, amelyben először a luzerni Kovive civil szervezet, majd a filzbachi Lihn üdülőcentrum Domino projektje is partnerünk lett.

Esetenként megoldást kerestünk a családok – önhibán kívüli – életminőség-romlásának megállítására és a folyamat visszafordítására: a gyerekek életvezetési, továbbtanulási és pályázati tanácsadásban részesültek, illetve Magyarországon és Svájcban 1994 és 2004 között közel kétszázhúsz állami gondozott gyermek táborozhatott velünk.

A Peron Music Alapítvány szociális projektje és a Módszertani Bölcsőde Napsugár Alapítványa 1997-ben kezdte a 2-3 évesek részére kidolgozott Gyermekgála programot. Ebben egészséges és sérült kicsik együtt vehetnek részt évente. A 150-200 apró gyermek közreműködésével zajló gála közel 40 segítő és pedagógus munkáját dicséri.

2003-tól megújítjuk a programot, amely Esélyegyenlőség néven a mentori intézmény bevezetésére vállalkozik az állami gondozott gyermekeknél. Újításunk szándéka, hogy új módszerekkel készítsük fel a fiatalokat az élet kihívásaira. Nem helyettük, hanem velük együtt dolgozunk. A mentor feladata segíteni ötleteik kibontakoztatását, kidolgozását. A mentor az a személy, aki figyeli a programot szervező fiatalok munkáját, visszajelzi a folyamatokat, illetve tanácsokkal segíti azt. Az Esélyegyenlőség programban dolgozó munkatársaink folyamatosan törekednek a megújításra, valamint arra, hogy a kidolgozott programok egyre szélesebb korosztályt öleljenek fel. A programban részt vevő fiatalok lehetőségeit kívánjuk bővíteni azzal, hogy bevonjuk őket európai pályázati lehetőségekbe. (Ifjúság 2000-2006 pályázat Ifjúsági kezdeményezések alprogram.) Az állami gondoskodásban élő gyermekek első hat fős csoportja 2004 őszén valósította meg az Izgő Mozgó Napot Komáromban, amelyen közel 300 – többségében állami gondozott – gyermek vehetett részt.

Fontosnak ítéljük a fiatalok önálló életre való felkészítését. A gyermekek lelkében meggyújtott szikra, láng tűzzé nemesítése új életminőséget nyújthat számukra, de feltétlenül bővíti lehetőségeiket.

Peron Music Alapítvány

2800 Tatabánya, Szt. Borbála tér 1.

(34) 306-605

peronmusic@mail.datanet.hu

buy cheap dapoxetine online

október 22, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.