A sárkányeresztés, mint az oktatás és a szabadidő hasznos eltöltésének része

Az a célom, hogy ismét foglalkozzanak a gyermekek a sárkányeresztéssel, mint játékkal, olyan formában, hogy ne csak vásárolják, hanem készítsék is ezeket a szerkezetek.

Azért ajánlom iskolai foglalkozások keretében is oktatni a sárkánykészítést, mert egy olyan komplex tevékenység, ami alkalmas az iskolai és szabadidő többcélú hasznos eltöltésére.

Mely pontokon kapcsolódhat a sárkánykészítés és -eresztés az iskolai oktatáshoz?

– Téli szünetben, iskolai kirándulás keretében tó- vagy folyóparti nád vágása, gyűjtése

– élővilág órán, a nád válogatása, kötegelése, szárítása,

– rajzórán, a sárkányvitorlák díszítése (rajzverseny meghirdetése),

– anyagismeret órán, a klf sárkányépítõ anyagok (papírok, selymek, műanyag fóliák, nád, bambusz, fa pálcák, szén-, üveg-, műanyag szálas rudak, természetes és más alapanyagú kötözõ elemek, festékek, ragasztók) bemutatása

– technikai, vagy kézműves órán, a sárkányok vázának, egyéb kiegészítőknek elkészítése, a sárkányok összeállítása

– szabad téri testnevelő órán, osztálykirándulásokon, nyári táborok alatt a sárkányok repítése, a repített sárkányokkal különböző ügyességi játékok végrehajtása.

A sárkányozás egy olyan elfoglaltság a gyermek számára, melyet a mai modern játékok egyike sem pótolhat. Nem véletlen, hogy a japán és kínai iskolai programokban a művészeti nevelés részeként is megjelenhet. Hagyományteremtő ereje van, a díszítésekhez felhasználhatók a tájegységek népi motívumai, amiket a gyermekek ezáltal megismernek, alkalmaznak. Nem utolsó sorban ott az égen a szabadtéri tárlat, mely bemutatja ezeket a kicsi, de jelentős alkotásokat. A sárkánykészítés és -eresztés népszerűsítése érdekében rendezek gyűjteményemből kiállításokat, vezetek sárkányépítési foglalkozásokat, tartok vetített képes sárkánytörténeti előadásokat, élménybeszámolókat, szervezek repítési bemutatókat, valamint sárkányeresztő találkozókat. Részt veszünk különféle gyermeknapi és játszóházi programokon.

Andaházy László tagozatvezető

Magyar-Japán Baráti Társaság TAKO (Sárkány) Tagozat

1094 Budapest, Páva u. 24.

(1) 216-6194

andahazy@freemail.hu

cialis super active opinioni

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.