A mozgás öröme

Történetem rövid elmesélésével kezdtem, avagy „én és a mozgás”, ugyanis tökéletes példája vagyok a klasszikus magyar testnevelés tévedésének.

Az előadást a mozgás különféle aspektusainak boncolgatásával folytattam, mint például a mozgás fiziológiája, a mozgás fejlődése az élet egyes szakaszaiban, a mozgás illetve a minket irányító ösztönök hatása az emberi szervezetre, az emberiség jelenlegi viszonya a mozgással, illetve beszéltem a mai magyar testnevelés hibáiról és módszerekről, melyekkel emberi arcúvá formálható a játék által, hogy mindenki megtalálja a maga mozgásvilágát, és felfedezi a mozgás örömét. A játék nem csupán szórakozás, annál sokkal többről van szó. A gyermek a játék nyelvén tanul. Az alapvető motorikus mozgást és koordinációt, a viselkedési normákat és sémákat, egyéni problémamegoldást és csapatban való együttműködést, a győzni akarást és a veszíteni tudást, a szabályok létrehozását és betartását. Ezek az alapvető emberi képességek és tudások, melyek egész életét meghatározzák.

Az előadás második felében egy felületes áttekintést adtam a zsonglőr- illetve artistatörténelemmel kapcsolatban, a történelem előtti időktől kezdve napjainkig, érintve a sámánikus vallások rituáléit, az ókori Kínát, Egyiptomot, mükénéi kultúrát, Rómát, a középkori királyi udvarokat, a párizsi zsonglőrcéheket, és a mai cirkusz kialakulását.

Végezetül játszottunk különböző korosztályoknak szóló játékokat, melyek fejlesztik a reflexeket, a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt, és kapcsolatot létesítenek az emberek között. Bemutattam a klasszikus zsonglőr rekviziteket, és használatuk alapjait, melyeket az előadás résztvevői ki is próbálhattak.

Összegezvén a zsonglőrködés előnyeit:

– Fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt és a ritmusérzéket, ami áttevődik a mindennapok mozgásába is.

– Növeli az önbizalmat a sikerélmény által.

– Mozgásba hoz, de nem csupán üres izommunka.

– Közösségi élményt nyújt, s precíz együttműködésre ösztönöz.

– Összpontosítási gyakorlat, egyfajta meditáció, mely egy új tudatállapotot hoz létre .

– Szereplésélményt ad és fejleszti a színpadi kiállást.

– Aktív pihenést biztosít.

– Drogprevenciós eszköznek is tekinthetjük, ugyanis értelmes, tartalmas szabadidős tevékenységet, hobbit ad a gyerekeknek.

– Mozgáskorlátozottak gyógyításában is nagy hasznát veszik.

– Csodát, reményt és örömöt lop az emberek szívébe.

Góra Krisztián vezető

Tűzmadarak Zsonglőrcsoport

(06 20) 391-5310

kgora@freemail.hu

www.firebirds.hu

cialis black no prescription

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.