A Csodaceruza és a gyermekirodalom

Magyarországon sajnos nincs presztízse a gyermekirodalomnak, míg külföldön pezseg a gyermekirodalmi élet. Sajnos idehaza óriási lemaradásban vagyunk. A legnagyobb gond az, hogy gyermekkönyv-kiadásunk is nehéz helyzetben van. A kiadók kevés pénzből működnek, igazán jó szakmai műhelyek létrehozásához nincs elegendő forrásuk. Hiányzik az összefogás, a gyermekkönyvek népszerűsítése érdekében létrejövő kezdeményezések, fesztiválok, díjak alapítása, az írókat sincs ami ösztönözné az alkotásra.

A Csodaceruza folyóirat 2001 óta működik, és ezt a légüres teret szeretné kitölteni. Például konferenciát szerveztünk a Magyartanárok Egyesületével arról, hogy milyen kötelező és nem kötelező olvasmányok szerepelnek vagy szerepelhetnek a magyartanításban. Megalapítottuk a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületét, a gyermekkönyvalkotók érdekvédelmi szövetségét, hiszen rengeteg tennivaló van Magyarországon, mind az új gyermekkönyvek létrehozása, mind a művészi illusztrációk megbecsülése terén. Sajnos a magyar gyermekkönyvkiadók ritkán élnek azzal a lehetőséggel, hogy a mai kor szellemiségének megfelelően modern és egyedi könyveket hozzanak létre, olyanokat, amelyeket a gyermekek és szüleik szívesen a kezükbe vesznek, azért mert igényesek, ötletesek, humorosak, és a fantáziának tág teret hagynak. Nagy a lemaradás a gyermekirodalmi kutatásban, még mindig nem működik gyermekirodalmi kutatóközpont. Az oktatásban is lenne mit tenni e téren, a pedagógusok általában nem ismerik a legújabb gyermekkönyveket. Ezek sok esetben el sem jutnak az iskolákba, esélyük sincs arra, hogy legalább az ajánlott könyvek listájára felkerüljenek. Az Oktatási Minisztériumban nincs olyan részleg, ahol gyermekirodalommal foglalkoznának, ez a terület nem tartozik sehová. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumán belül sem találunk speciálisan ezzel a területtel foglalkozó szakembereket. Olyan bizottságot kellene létrehozni valamelyik minisztériumban, amelyik kifejezetten a gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozik, felismeri, átlátja és segíti megoldani a terület fejlesztésének kérdéseit.

A Csodaceruza kettős célt szolgál: a szakmai jellegű, komolyabb írásokkal azokhoz szól, akik nyomon követik a gyermekirodalom változásait. A rövidebb, színesebb, magazinba illő cikkek pedig inkább azokhoz a szülőkhöz, akik tudatosan odafigyelnek arra, hogy olvasóvá neveljék gyermekeiket. A folyóiratban fontos teret szánunk az illusztrációknak. Minden lapszámban bemutatunk egy illusztrátort, akinek az alkotásaival nem feltétlenül találkozik az olvasó. A folyóiratnak weboldala is működik, ahol a legfontosabb eseményekről és érdekességekről értesülhetnek a látogatók.

A Csodaceruzát a honlapon keresztül is meg lehet rendelni, de kapható újságosoknál és némelyik könyvesboltban is.

Sándor Csilla főszerkesztő

Csodaceruza szerkesztősége

1074 Budapest, Alsó erdősor u. 34.

(06 20) 451-2630

csodaceruza@csodaceruza.com

www.csodaceruza.hu

female cialis cheap

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.