„Zászlónkon a gyerek érdeke”

A családi mediációkban, legyen szó válásról, kapcsolattartásról, gyerekelhelyezésről, vérszerinti szülő és nevelőszülő közti konfliktusról, mindenki a „gyerek érdekét” tűzi zászlajára.

Ez meglehetősen álságos álláspont, és gyakran kiderül róla, hogy a szülők saját érdekeiket próbálják a gyerek érdekeként „eladni” illetve érvényesíteni. A mediáció segít az érdekek tisztázásában, segít, hogy valóban a gyerek érdeke érvényesüljön, és abban is segít, hogy a konfliktusok megnyugtató, vesztesmentes módon záruljanak.

A válás és az azt követő események során komoly sérüléseket okozunk gyermekeinknek: felelőssé tesszük őket olyasmiért, amiről nem tehetnek, döntéseket hagyunk rájuk, amelyekben valójában a felnőtteknek kellene dönteniük, és állásfoglalásra késztetjük őket olyan helyzetekben, amelyekben mi talán választhattunk, de nekik nem kell és nem is lehet. Néha szándékosan toljuk magunk elé gyermekeinket, néha végig sem gondoljuk, hogy milyen sérüléseket okozunk.

Bár a gyerekeket megviseli az őket nevelő felnőttek konfliktusa, ugyanakkor – ha türelemmel és megértéssel vesszük őket körül – képesek tökéletesen alkalmazkodni a megváltozott helyzetekhez. Ha egy gyerek – visszanézve gyermekkorára – elmondhatja, hogy szülei felismerték és vállalták hibáikat, képesek voltak megoldani konfliktusaikat, levonni tanulságaikat, a biztosan elszenvedett veszteségek ellenére is érett egészséges felnőtt válik belőle. Szülőként pedig, ha megpróbáltuk gyermekeink szükségleteit felismerni, és azokat a sajátunktól elkülöníteni, időnként az elé helyezni, már eleget tettünk szülői szerepünknek.

A Lege Artis 1996 óta végez mediációs képzést és tevékenységet.

Képzettségünket az Egyesült Államokban szereztük. Mediációs tréningjeinken több százan vettek részt. Munkatársaink a magyar nyelven megjelent szakirodalom jelentős részének társszerzői.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Lovas Zsuzsa

1125 Budapest, Diós árok 32/b

06-1-212-6256

e-mail: legeart@axelero.hu

www.legeartis.hu

clomid price uk

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.