Vági Zsolt: Nem szégyen a futás, sőt, hasznos! A mozgás szerepe az elhízás prevenciójában

A testmozgás fontossága ma már közhelynek számít. Mégis a gyermekek mind több időt töltenek a televízió előtt és az iskolapadban ülve is. A gyermekkori mozgásszegény életmód felnőtt korra sem változik meg, hiszen a mozgásigényre, az aktív szabadidő-eltöltésre való hajlam gyermekkorban alakul ki. Köztudott tény az is, hogy a gyermekkori elhízás világviszonylatban és Magyarországon is hatalmas méreteket ölt, előfordulása folyamatosan növekszik, a valóság a becsléseknél sajnos, mindig rosszabb képet mutat.

A gyermekkori elhízás kialakulása multifaktoriális állapot, kiemelendő viszont a táplálkozás és a testmozgás szerepe. Gyermekkorban a fejlődő szervezet nagy energia- és tápanyagigénye miatt prevenciós – de még terápiás – célból sem ajánlott az étrendet megszorítani a gyermek testtömegének optimalizálása végett. A megoldás a helyes mozgáskultúra kialakításában rejlik, hiszen a gyermekkorban elkezdett sporttevékenység egész életen át egy alapot ad az egészségmegőrzésben.

A nagyobb izomtömeg kialakulásával, az alapanyagcsere növekedésével és a jobb tápanyag-hasznosulással is hozzájárul az optimális testtömeg kialakításához. A gyermekkorban végzett testmozgás közösségi tevékenység is egyben, így a gyermek szociális fejlődése is támogatott.

Az iskolákkal szemben elvárásként fogalmazódik meg, hogy az oktatási tevékenység mellett az egészségnevelésre is hangsúlyt fektessenek. Az iskola szerepvállalása a rendszeres fizikai aktivitás kialakításában meghatározó: az iskola a gyermekek életének olyan színtere, ahol átfogó egészségfejlesztési programok valósíthatók meg, ezeket a gyermek „hazaviheti”.

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet fiatal, rutinnal rendelkező szakemberei a gyermekkorban alkalmazható oktatási módszerekkel, játékosan (pl. interaktív tanóra, egészségnap, játékos foglalkozások) segít a tanulóknak – és szüleiknek – az egészségkultúrát megérteni és elsajátítani. Nem célunk táplálkozástudományi szakembereket nevelni az iskolapadban, de mindenképpen szükségesnek tartjuk a hétköznapokban jelenlévő, alapvető ismeretek bővítését, hiszen a ma gyermekei alkotják néhány év múlva a jövő felnőtt és szülő társadalmát. Egy szakember vezette egészségprogram képes úgy beépülni a gyermekek mindennapjaiba, mint matematika órán az 1×1.

Vági Zsolt

dietetikus

Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet

7633 Pécs, Építők útja 20/B.

(06 20) 393-8000

zsolt.vagi@taplalkozaskutato.hu

www.taplalkozaskutato.hubuy dapoxetine tablets

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.