A magyar ifjúsági munka európai kihívásai

Workshop – resume

A magyar ifjúság(segítő)i munka intézményei kialakultak, kiépültek az elmúlt évek alatt. Ma már nem az intézmények hiányának pótlása a feladat, hanem a hazai ifjúságsegítői munka szakmai céljainak, a különböző intézmények tevékenysége összhangjának és az európai célok hazai viszonyok közé való minőségi átültetése problémáinak lehetséges megoldásai foglalkoztatnak bennünket.

Az európai ifjúsági munka két nagy kihívásra keresi a választ:

– a felelős állampolgárrá válást segítő munkaformák (’citizenship education’, a mi fogalmaink szerint „állampolgári nevelés”) és az európai polgár „karaktere ”

– az emberi jogok iránti mindennapi érzékenység kifejlesztése (’human rights education’, vagyis a mi fogalmaink szerint „emberi jogi nevelés”)

Ez a két, egymással érintkező terület egyúttal az ifjúság(segítő)i munka pedagógiai tartalmai szempontjából is jelentős, mert hangsúlyozza az ifjúsági munka fontosságát a nevelési feladatokban. Az ifjúságsegítők számára az a nem formális oktatás módszertanával és a civil társadalom működésével kapcsolatos ismeretek fontosságát emeli ki.

A hazai ifjúságsegítői munka számára ezek a nevelési területek új munkaformákat és tevékenységeket kínálnak fel, rugalmasságot a külföldi példák átvételében, valamint annak a képességét, hogy alkalmassá váljanak az e területeket támogató európai források felhasználására. (A tervezés alatt álló Ifjúság 2007 Program új prioritásai között egészen biztosan szerepelnek ezek a területek.)

Kompasz

A fiatalok emberi jogi nevelésének kézikönyve

A fenti témákhoz illeszkedően mutatta be a konferencián a Kompasz kézikönyvet Rui Gomes úr, az Európai Tanács Ifjúsági és Sport Igazgatósága Oktatási Osztályának vezetője, aki egyben a könyv szerkesztője és vezetőképző is. A workshop résztvevői megismerkedhettek az emberi jogi nevelés céljaival, módszereivel, az ezt támogató könyv elkészítésének folyamatával, a kiadvány felépítésével és tartalmával, valamint a magyar kiadás elkészítésének folyamatával és sajátosságaival.

Wootsch Péter egyéni vállalkozó

1025 Budapest, Vihorát u. 8.

(06 20) 920-3092

buy clomid online in australia

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.