Töttösi Adrienn: Az élelmiszervilág kicsi királyai. A gyermekekre pozícionált élelmiszerválaszték – Mesevilág és marketinghatások

Egyetlen más célcsoport sem igényel annyi kreativitást a reklám és fejlesztő szakemberektől, mint a gyermekek, akik pénzzel rendelkező vásárlókként vesznek részt a döntésben, így például abban, hogy mi kerüljön a család asztalára. Emellett világszerte egyre fenyegetőbb probléma, hogy az elhízott és túlsúlyos gyermekek száma évente 300 ezerrel nő. Ennek oka az élelmiszer-kínálat növekedése, a média, a család, az iskola és a politika hatása.

A felnövekvő nemzedék napjainkban a tömegtájékoztatási eszközök és a reklámok hatása alatt áll. Tizennégy éves korukig 18 000 órát töltenek a képernyő előtt, amíg az iskolapadban 14 000 órát. A helyzetet az sem segíti, hogy az elmúlt 20 évben a boltok polcain fellelhető élelmiszer-kínálat húszszorosára növekedett, tehát bőven van miből választani, ha a harsány marketing hatására eljutnak a kicsik az üzletekbe.

Korábbi kutatásainkban célunk volt, hogy a boltok polcain található nagy választék egy részét elemezzük beltartalom és csomagolás tekintetében, kiemelt hangsúlyt fektetve az ún. gyermekekre pozícionált élelmiszerekre. Később a kutatás kibővült, és arra kerestük a választ, hogy a kicsik képesek-e azonosítani a gyermekélelmiszerek figuráit; valamint felismerik-e a köztudatban az egészségtudatos életmód szimbólumaiként megjelenő élelmiszereket.

Tejtermékeknél a gyermekélelmiszerek nagyobb energia-, fehérje-

és zsírtartalommal rendelkeztek a többi élelmiszerhez képest. Húskészítményeknél fehérjetartalom esetén kisebb, míg szánhidrát- és rosttartalom esetében nagyobb értékeket írhattunk le. A legvitatottabb élelmiszercsoportnál, az üdítőitaloknál kiemelhetjük, hogy a gyermekeknek szánt termékeknek nem volt hozzáadott cukortartalmuk, azonban mikor az összes terméket néztük, már nagy cukortartalmat regisztráltunk. A marketingelemeket vizsgálva a gyermekélelmiszerek 100%-án találtunk mesefigurát, vagy valamilyen állatot, és gyakran megjelentek szlogenek is. Elmondható, hogy a kisiskolás gyermekek nagy része ismeri az adott márkafigurákat, sőt, a figurához társuló terméket is. Az sem kizárt, hogy az adott termék által sugallt üzeneteket is. Az óvodásoknál a helyzet szélsőségesebb, amíg a kiscsoportosok inkább egy figurát a külsőségei alapján jellemeznek, addig a nagycsoportosok már ismerik a terméket és az vele azonosítható állat- vagy mesefigurát is.

Bebizonyosodott, hogy nem mindig az a jó, ha a média által túlreklámozott gyermekélelmiszereket fogyasztják a kicsik. Ezeknek a termékeknek a beltartalmi értékei sokszor kedvezőtlenebbek, mint a boltok polcain fellelhető egyéb – kevésbé hivalkodó csomagolású – élelmiszereké. A gyermek korából adódóan nehezen tesz különbséget hasznos és kevésbé hasznos információ között. Ezért a szülők, az oktatók, a szakemberek és a politika feladata ezen összetett és bonyolult mechanizmus működésének megértetése már fiatal korban.

Töttösi Adrienn

dietetikus, projektvezető

Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet

7633 Pécs, Építők útja 20/B.

(06 20) 201-1924

tottosi.adrienn@gmail.com

www.taplalkozaskutato.hubuy dapoxetine europe

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.