Szeretet és féltékenység – Versengés gyermekkorban

A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében folyó kutatás bemutatása

Az előadás során áttekintettük a gyermekkori versengés lehetséges területeit és ezek motivációs hátterét. A versengéssel kapcsolatos érzelmek vizsgálatán keresztül igyekeztünk több oldalról megközelíteni ezt, a mindannyiunk életét természetesen befolyásoló jelenséget.

A versengéssel kapcsolatos érzelmek gyermekkori alakulásával kapcsolatos vizsgálat eredményei szerint már az óvodások is tisztában vannak a győzelemhez és a vesztéshez kapcsolódó érzéseikkel, az iskolások pedig már egyértelműen el tudják különíteni egymástól azokat a helyzeteket, amikor irigységet éreznek és azokat, amikor féltékenységet.

Beszámoltunk a versengéssel kapcsolatos érzelmek kisgyermekkori alakulásával kapcsolatos vizsgálatunkról. Ezen vizsgálat során óvodásokat és kisiskolásokat kértünk meg arra, hogy a győzelemmel, a vesztéssel, a versengéssel, a féltékenységgel és az irigységgel kapcsolatban rajzolják le azt, ami ezekről eszükbe jut, majd a rajzok alapján egyenként elbeszélgettünk a gyerekekkel.

A vizsgálat második felében csoportos helyzetben beszélgettünk a gyerekekkel és ezen beszélgetésekről filmet is készítettünk.

A film és a rajzok bemutatása lehetővé teszi, hogy összehasonlíthassuk az óvodás és a kisiskolás gyerekek versengéssel kapcsolatos elképzeléseit, és nyomon követhessük az ezzel kapcsolatos fogalmak és érzelmek alakulását.

A társas összehasonlítás és a versengés jelenségét vizsgálva arra keressük a választ, hogy különbség van-e versengés és versengés között és arra, hogy milyen körülmények között serkenti a versengés a gyermek egyéni fejlődését és mikor a gátja ennek. Vajon milyen típusú versengésre van szükség gyermekkorban és milyen szülői és nevelési hozzáállással biztosíthatjuk ezt a gyermek számára?

Sándor Mónika kutató

MTA Pszichológiai Kutatóintézet

1132 Budapest, Victor Hugó u. 18-22.,

sandormoni@mtapi.hu

www.mtapi.hu

female cialis purchase online

szeptember 12, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.